Ghilezan: Ciolacu nu va ajunge prim-ministru în Mai, pentru că asta ar însemna decesul politic al lui Ciucă
Postat de Gold FM Radio pe 9 ianuarie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În prima ediție a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de anul acesta, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan, obișnuitul invitat de lunea, a analizat evoluția politico-administrativă a României în 2023, făcând observații pertinente asupra evenimentelor predictibile ale acestui an, dar a vorbit și despre vizita inopinată a Maiei Sandu la Oradea, dincolo de declarațiile oficiale.
Rocada la guvernare între PSD și PNL
Emisiune a debutat cu o analiză cuprinzătoare asupra situației actuale din politica internă a României. Se va face în mai rocada la guvernare între partidele PSD și PNL, Ciolacu având astfel șansa să-i ia locul lui Ciucă? Să se aștepte cetățenii la alte mișcări imprevizibile? „Eu nu cred că se va face această rocadă din două motive: 1. Plecarea lui Nicolae Ciucă de la guvernare i-ar diminua șansele de a mai fi un candidat puternic la președinție în 2024; și 2. PSD-ul, în apropierea alegerilor, în orice coaliție s-a aflat, a făcut întotdeauna pasul înapoi, ceea ce l-a făcut să iasă în câștig”, a declarat jurnalistul Marius Ghilezan ca răspuns la întrebările anterior formulate. Cu alte cuvinte, în cazul guvernării vom avea parte de un status-quo, ambelor părți convenindu-le statutul pe care îl au în prezent și avantajele create de acesta pentru viitor.
Frământările din politica internă a României
Cât despre partidele din opoziție, situația nu este tocmai roz. Cele mai proeminente partide din opoziție sunt USR-ul și REPER-ul, la care se adaugă, cu indulgență, Forța Dreptei, partidul format de Ludovic Orban. Cu toate că partidele din opoziție se zbat pentru a obține încrederea și simpatia poporului, dar mai ales voturile acestuia, se pare că nu reușesc să atingă un scor prea bun, abia-abia ajungând (împreună) la un prag de 12%.
Nici în partidele suveraniste Marius Ghilezan nu-și pune prea mare speranță, pentru că se pare că cele mai însemnate dintre ele, chiar la început de an, au deja probleme și frământări interne care prevestesc o împotmolire, iar celelalte partide suveraniste mai mici sunt presărate cu însetați de imagine sau alte astfel de caractere care de fapt nu indică un viitor prea promițător. Cu toate acestea, „partidul care va beneficia de motorizarea lui Dragnea va fi mai efervescent în următoarea perioadă”, a sintetizat Cozmin Gușă.
Vizita Maiei Sandu în Oradea
Întrucât se știe deja că președintele Republicii Moldova nu face niciun pas fără a primi aprobare de la americani și de la consultanții lui Soros, pare că Maia Sandu a fost trimisă în mod voit în Oradea, deși această vizită s-a vrut a fi un eveniment discret. A apărut și un document oficial din partea primăriei din Oradea în care s-a arătat că în cadrul întâlnirii s-au discutat chestiuni administrative, inclusiv s-a pus la punct un proiect de construire a unui parc public în Băcioi, o suburbie a Chișinăului.
„Este clar că se încearcă fie un transfer de notorietate de la orădenii noștri, fie se testează o punte între Oradea și Chișinău, în sensul expertizei administrative a celor doi din Oradea (Florin Birta și Ilie Bolojan)”, a dezvăluit Marius Ghilezan spre sfârșitul emisiunii.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro