Grigore Culian: Scenariul ideal pentru America – DeSantis președinte și Donald Trump vicepreședinte

Postat de pe 6 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, a fost invitat jurnalistul român stabilit la New York Grigore Culian pentru a oferi informații de ultim moment cu privire la situația actuală din SUA. Reușesc republicanii să preia controlul la Camera Reprezentanților? Care este adevăratul joc subteran care blochează alegerea unui nou Speaker? Vor continua în anul 2023 gafele lui Joe Biden, hărțuirea lui Donald Trump, respectiv acțiunile periculoase desfășurate de Nancy Pelosi? Dacă da, cum va reacționa societatea americană? Toate acestea au fost explicate și clarificate pe larg de către jurnalistul Grigore Culian.

Emisiunea a debutat cu o scurtă clarificare cu privire la situația actuală din politica americană. Este un întreg haos în politica internă din America, pentru că nu a fost găsit un nou Speaker pentru Camera Reprezentanților, ceea ce a condus la blocarea efectivă a întregii țări. De ce? Pentru că guvernul nu poate fi validat și astfel sunt blocate mai multe arii ale sistemului, cum este și sectorul economic, întrucât nu se poate stabili noul buget.

„Faptul că republicanii au câștigat alegerile de midterm cu o margine foarte mică a complicat lucrurile în special la Camera Reprezentanților. Faptul că nu s-a găsit nici până acum un Speaker este o situație paradoxală, nu s-a mai întâmplat de 100 de ani. McCarthy are nevoie de 218 voturi pentru a obține validarea mandatului. Mulți se întreabă cum de nu a reușit McCarthy să obțină voturile nici în 11 ture de votare. Nu a reușit pentru că a fost trădat din interior”, a explicat Grigore Culian, accentuând gravitatea situației. Joe Biden este cel mai avantajat în această situație, pentru că toată puterea (aproape nemărginită) revine în mâinile sale până se soluționează problema.

Jurnalistul consideră că tot acest joc pe care îl fac republicanii le scade drastic credibilitatea. Un impediment ar putea fi și faptul că actualul președinte al republicanilor, Kevin McCarthy, este un susținător al lui Trump, iar partidul republican este format și dintr-un procent de aproximativ 20% de membri care sunt împotriva fostului președinte american.

Există vreo salvare pentru SUA?

Ron DeSantis pare să devină rapid noul superstar din partidul republican, conform spuselor lui Grigore Culian. Este simpatizat de americani tocmai pentru că a avut un mandat eficient ca guvernator al statului Florida, remarcându-se, în special, prin modul în care a gestionat pandemia de Covid și economia în perioada pandemiei. Totodată, DeSantis este un politician foarte tânăr, ceea ce, din nou, îi aduce o bilă albă.

Grigore Culian este de părere că lui DeSantis i-ar prinde bine experiența lui Donald Trump: „Eu aș încerca un mandat DeSantis președinte și Donald Trump vicepreședinte, pentru că Trump a avut performanțe ca președinte, lăsând la o parte toată această propagandă anti-Trump care a devenit caraghioasă. Pe perioada mandatului său economia a funcționat foarte bine, rata inflației a fost foarte scăzută, cetățenilor le-a fost asigurată securitatea prin buna pază a granițelor și Trump este singurul președinte american de la Reagan încoace care nu a angajat SUA într-un război rece sau cald”, a declarat Grigore Culian în cadrul emisiunii. Aceasta pare a fi rețeta succesului pentru America, din viziunea jurnalistului.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background