Spânu: Assange n-a putut ieși din pușcărie fără “pact cu diavolul”!

Postat de pe 27 iunie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a analizat semnificația încarcerării, respectiv a eliberării lui Julian Assange, trecând în revistă marile dezvăluiri pe care acesta le-a realizat prin WIKILEAKS, arătând fața reală a politicii mondiale și a jocurilor de putere implicate.

După aplauzele furtunoase pe care lumea i le-a dat lui Julian Assange în urma marilor dezvăluiri din WikiLeaks, a urmat arestarea lui Assange, încununată de o nepăsare foarte apăsătoare a întregii planete în fața abuzului suferit de jurnalist. Julian Assange a semnat un pact cu autoritățile americane, găsindu-și această soluție individuală pentru a ieși din pușcărie și pentru a se salva posibil chiar de la moarte. Jurnalistul Ion Spânu s-a declarat întristat de decizia lui Julian Assange de a-și recunoaște vinovăția și de a semna o înțelegere cu autoritățile care l-au batjocorit atâția ani, însă nu îl condamnă pe Assange pentru faptul că s-a luptat pentru propria libertate.

Julian Assange a fost mai degrabă un activist, nefiind un jurnalist de renume, cum sunt Seymour Hersh sau Tucker Carlson. După anul 2010, viața lui Assange a devenit viața unui erou, acesta reușind să readucă în atenția planetară ideea de libertate a presei. WikiLeaks, platforma lui Julian Assange, a fost fondată în 2006 și se ocupa la început de subiecte precum: deșeurile toxice din Africa, crime din Kenya, închisorile CIA din Guantanamo. Opinia publică nu avea habar de aceste orori. În 2010, WikiLeaks a început să dezvăluie implicarea SUA în războaiele din Afganistan și Iran. Assange a primit numeroase premii de presă și a fost nominalizat la titlul „Omul anului 2010”. În decembrie 2010, Assange a fost arestat de poliția britanică pentru că fusese emis pe numele lui un mandat european de arestare pentru abuz sexual, din Suedia (țară care nu era membră NATO). Atunci, lui Julian Assange i s-a acordat azil politic în Ambasada Ecuadorului din Londra.

În 2017, mandatul de arestare a fost retras și părea că se va reintra în normalitate. Acum, în 2024, odată cu eliberarea sa, Assange are două variante: fie va face ravagii, continuându-și misiunea de erou, fie se va retrage și va păstra tăcerea despre toate secretele pe care le cunoaște. Julian Assange a publicat în anii precedenți milioane de documente secrete, inclusiv mail-uri private ale lui Hillary Clinton, din perioada când aceasta era Secretar de Stat. În calitatea sa de activist, fiind premiat până la un anumit moment, Julian Assange e posibil să fi devenit o marionetă a unor jocuri de putere mai târziu, pentru că milioanele de documente publicate au avut ca efect pierderea președinției SUA de către Hillary Clinton.

Ridică mari semne de întrebare faptul că Julian Assange nu a făcut declarații și nu a vorbit cu presa la momentul eliberării din închisoare. Jurnalistul Ion Spânu a înaintat ipoteza că Julian Assange ar fi putut fi victima vinovată a unor negocieri de culise prin care i s-a dat o misiune politică și apoi a fost abandonat, iar faptul că opinia publică n-a mai reacționat în favoarea lui e un soi de reflex normal.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background