Severin: Atacul la Biden poate fi o presiune pentru stoparea războiului din Ucraina. Israelul se leapădă de SUA

Postat de pe 19 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În prima parte a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adrian Severin a analizat două dintre cele mai importante evenimente pe plan extern ale lunii ianuarie, mai exact acuzarea lui Biden în SUA și protestele din Israel împotriva lui Bibi Netanyahu.

Scandalul Biden

În SUA s-a iscat un real scandal, asemănător cu cel care l-a avut ca protagonist pe fostul președinte Donald Trump, din cauza descoperirii unor documente secretizate în câteva locații private deținute de actualul președinte, Joe Biden. Adrian Severin a precizat că scandalul acesta legat de documentele clasificate este aproape hilar și are o simbolistică aparte, potrivindu-se aici proverbul românesc „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Situația aproape că stârnește râsul cetățenilor americani, dar mai ales jurnaliștilor și analiștilor bine informați, pentru că se cunoaște că „elefantul din cameră”, cum ar zice englezul, nu este reprezentat de aceste documente uitate prin sertare, ci de afacerile insidioase pe care întregul clan Biden le are cu Ucraina.

„O explicație ar putea să fie o contrabalansare a procedurilor prin care a fost busculat fostul președinte Donald Trump. Mai este și o altă explicație posibilă, care vine din faptul că republicanii au câștigat la alegerile de la jumătatea legislaturii un avans foarte fragil, mult mai mic decât era așteptat, și-atunci acest mic avans trebuie compensat de alte atuuri”, a explicat analistul Adrian Severin.

Se pare însă că mai există o ipoteză, și anume că prin asemenea presiuni și anchete se încearcă ca președintele să fie împins către escaladarea războiului din Ucraina și către implicarea directă a Statelor Unite în războiul din Ucraina. „Eu nu cred în această teză. De ce nu ne imaginăm că aceste presiuni se fac tocmai ca să iasă din Ucraina? În ceea ce privește o intrare directă în războiul cu Rusia, după părerea mea, este împotriva tuturor instinctelor pe care le au atât șoimii războiului din Statele Unite, neoconservatorii americani, cât și partizanii realismului din politica americană. Ei au evitat întotdeauna o confruntare directă cu o putere nucleară”, a evidențiat Adrian Severin în analiza sa, exprimându-și astfel dezacordul cu teza anterior menționată.

Așadar, americanii nu se vor arunca nebunește într-o asemenea confruntare fără să existe o miză reală, potrivit spuselor lui Adrian Severin. Pentru America este important să ducă acest război, pentru că astfel obține profituri uriașe în sectorul militar industrial.

Manifestațiile de la Tel Aviv împotriva lui Netanyahu

Americanii de la conducere se arată total împotriva lui Netanyahu, președintele Israelului, asociindu-i imaginea cu cea a lui Putin și chiar considerându-l un pericol care trebuie eliminat de urgență.

„Aproape din momentul în care statul Israel s-a născut, el a fost legat ombilical de SUA și depindea de sprijinul american. Astăzi, Israelul nu mai depinde aproape deloc de sprijinul american și din acest motiv Bibi Netanyahu nu mai este dispus să asculte de proiectele și ordinele venite de la Washington”, a dezvăluit Adrian Severin. În plus, mai există câțiva factori care împing Israelul spre a se îndepărta din ce în ce mai mult de SUA. Pe de-o parte, Israelul și-a dezvoltat propriile tehnologii care reușesc să depășească știința americană, ceea ce face redundant sprijinul american pe acest palier, și pe de altă parte lumea arabă a înțeles că are mai mult de câștigat din alierea cu Israelul decât din războirea cu acest stat.

„Există o mare șansă pentru Orientul Apropiat, și anume există șansa ca Israelul să descopere că el nu este un prepus al SUA și că nu este un avanpost american în Orientul Mijlociu, ci este o țară a Orientului Mijlociu. Atunci s-ar putea să vedem că multe centre de conflict din Orientul Mijlociu se vor stinge”, a conchis Adrian Severin.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background