America nu arată deloc bine după declarațiile lui Macron și exercițiile de forță ale Chinei
Postat de Gold FM Radio pe 10 aprilie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
„A fost zguduită planeta în acest weekend care a trecut de două evenimente: unul de tip diplomatic, altul de tip intelligence”, a anunțat Cozmin Gușă în emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Radio Gold FM, referindu-se în mod cert la ruperea solidarității occidentale în jurul SUA semnalizată clar de către președintele Franței în cursul și după întâlnirea Xi-Macron, și la scurgerea de informații strategice de la Pentagon, ce dezvăluie planurile secrete ale SUA referitoare la războiul ucrainean.
Joia trecută, președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing, în vederea discuțiilor legate de relaționarea armonioasă dintre Occident și China, dar și despre efortul comun de a restabili pacea în Ucraina. Prin această întâlnire la nivel înalt, Franța a rupt, practic, unipolaritatea lumii.
Avantajele Franței în contextul dat sunt imense: vinde 150 de avioane chinezilor, are posibilitatea să finanțeze și să cofinanțeze afaceri conduse de către francezi în care să intre capitalul chinez exact când e cea mai mare nevoie de el, iar, la nivel simbolic, pe de-o parte, pe plan cultural, chinezii s-au angajat să finanțeze foarte multe proiecte culturale francofone, iar Olimpiada de la Paris din 2024 va fi transmisă de operatori chinezi. Ursula von der Leyen, pe de altă parte, a fost tratată cu o oarecare indiferență, ba chiar părea în plus, China transmițând astfel mesajul că nu discută decât cu state, nu cu uniuni.
Aproape concomitent cu vizita lui Macron în China, administrația Joe Biden primește o lovitură puternică prin faptul că s-au scurs informații pe rețelele de socializare cu privire la planurile strategice ce vizau modul în care acționează NATO și SUA în războiul din Ucraina. Mulți analiști spun că această scurgere de informații a fost posibilă datorită intervenției rușilor, dar nu este exclus nici scenariul în care să fi fost vinovați, de fapt, chinezii.
Jurnalistul Marius Ghilezan a lansat 3 ipoteze cu privire la această scurgere de informații. Pe de-o parte, el consideră că scurgerea de informații a fost controlată pentru a crește suma alocată comenzilor de armament. Pe de altă parte, este posibil ca generalii de la Pentagon să fi realizat că „Pentagonul o dă rău de gard cu războiul acesta dacă se merge mai departe”. Iar cea de-a treia ipoteză are legătură cu anunțarea unui eveniment de amploare ce va avea loc în iunie, fiind mobilizați jurnaliștii de top din Germania și Franța pentru a descinde în Kiev și a relata de la fața locului. Nu este foarte clar încă dacă evenimentul preconizat are legătură cu o posibilă contraofensivă a lui Zelenski sau dacă are legătură cu intervenția unei coaliții de 4 state membre NATO în teatrul de război.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro