Zelenski amenință cu răscoala emigranților ucraineni, dar nu oferă drepturi minorităților!

Postat de pe 15 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Dincolo de propagandă”, difuzată la Radio Gold FM, Andrei Gușă a criticat dur tupeul de care dă dovadă președintele ucrainean Volodymyr Zelenski dând UE în judecată pentru că a blocat tranzitul cerealelor ucrainene și reclamând Polonia la Organizația Mondială a Comerțului, după tot efortul depus și după tot sprijinul acordat de către statele europene pentru a ajuta țara asuprită de ruși. Mai mult decât atât, Zelenski amenință Occidentul cu o revoltă a emigranților.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky vorbește  într-un interviu pentru The Economist despre modul în care Ucraina se pregătește pentru un război lung si spune că acum nu este momentul pentru diplomație. Reducerea ajutorului acordat Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul, susține Zelensky. Și ar crea riscuri pentru Occident în propria curte. Zelenski a declarat săptămâna aceasta că „nu există nicio modalitate de a prezice cum ar reacționa milioanele de refugiați ucraineni din țările europene dacă aceste țări ar abandona Ucraina”, ceea ce seamănă izbitor cu amenințarea unei revolte a emigranților din cauza nemulțumirii la adresa diminuării sprijinului Occidentului. Culmea ipocriziei: Ucraina se teme că Ungaria îi va bloca drumul către Uniunea Europeană şi este dispusă la concesii în chestiunea minorităţilor. Oficialii ucraineni urmează să aibă discuţii bilaterale cu Ungaria şi România pentru a încerca să ajungă la un acord în problema predării în limbile minorităţilor naţionale în învăţământul gimnazial din Ucraina, potrivit Financial Times.

Această problemă a devenit cel mai mare potenţial obstacol în calea începerii negocierilor oficiale de aderare la UE ale Kievului. Liderii blocului comunitar urmează să decidă în decembrie dacă vor invita Ucraina să înceapă acest proces de negociere, însă premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ameninţat în repetate rânduri că se va opune deciziei invocând problema drepturilor minorităţilor din Ucraina, după ce a acuzat Kievul de „maghiarofobie”.

În provincia Zakarpattia din vestul Ucrainei sunt aproximativ 80 000 de etnici maghiari. Românii din Ucraina constituie al treilea grup etnic (după ucraineni și ruși) din Ucraina, numărând 409.608 de persoane, sau 0,85% din populația Ucrainei. Ucraina are zeci de minorităţi, iar protejarea drepturilor acestora este unul dintre cele şapte criterii de reformă cerute de UE înainte de începerea negocierilor de aderare.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background