Unirea cu Moldova – instabilitate pentru România. Cauza: conflicte înghețate și influențe rusești

Postat de pe 24 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Într-o ediție specială a  emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, de Ziua Micii Uniri, s-a vorbit despre România și Moldova, separat și împreună, pornind de la scenariile pentru unire apărute mai pregnant în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis, președintele României deci alesul poporului, este cel care ne-a retras cu mânuța lui de la negocierile referitoare la Moldova. Despre această ipoteză a unirii Republicii Moldova cu România s-a discutat numai dintr-o perspectivă ce o prezintă pe Maia Sandu jucând un rol ceva mai proeminent în interiorul României, fie susținând pe cineva, fie fiind ea însăși un posibil candidat. Așadar, se discută mai mult despre proiectul lor, din unghiul situației externe.

Se pune însă problema care ar fi unghiul românesc de dezbatere al acestei situații de reîntregire a Republicii Moldova cu România. Despre proiectul ideal România + Moldova = ROMÂNIA, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a afirmat: „Eu mi-aș dori să văd asta, dar nicio forță de tipul George Soros nu este capabilă să aducă în Republica Moldova, pentru moment cel puțin, o majoritate pro-unionistă, pro-UE și pro-NATO. Nu există așa ceva. Majoritatea nu își dorește să se unească cu România și se exprimă cât se poate de clar în toate cercetările de piață care au fost publicate. În orice caz, nu există o masă critică necesară pentru un eventual referendum în acest sens”.   

În plus față de voința populației, se pare că nici Maia Sandu nu îndeplinește condițiile necesare pentru a putea candida la președinția României, pentru că nu are domiciliul la noi în țară. Totodată, o prezumtivă reunificare cu Republica Moldova ne-ar aduce probleme foarte grave, după cum a prezentat SRS în cadrul emisiunii: „ne aduce o minoritate foarte puternică, care este o minoritate rusă, foarte activă, foarte bine susținută financiar și din alte puncte de vedere de la Moscova, o adevărată coloană a cincea, care poate deveni extrem de periculoasă și destabilizatoare pentru România”.

Așadar, unirea cu frații moldoveni ar avea și dezavantaje serioase pe care guvernanții trebuie să le ia în considerare înainte de a face pasul cel mare. O astfel de mișcare ar putea declanșa acum o instabilitate în raporturile interetnice, dar și o posibilă angrenare a României în cele două conflicte înghețate de pe teritoriul recunoscut internațional al Republicii Moldova, Transnistria și Găgăuzia.

Ba mai mult decât atât, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a demonstrat faptul că niciun stat nu poate adera la UE și NATO dacă are conflicte cu vecinii sau dacă nu are tratate de pace pe termen lung cu statele din jur. Dar Republica Moldova se află într-o situație critică și singurii care o ajută în mod concret sunt românii. De aceea există varianta în care Rusia ar renunța la orice pretenții pe care le-a avut anterior referitor la acest teritoriu, iar Republica Moldova ne va fi împinsă nouă spre a o lua sub aripa. Și acest scenariu care ar implica eventualele bune intenții ale Rusiei a fost invalidat de către Sorin Roșca Stănescu, pentru că el consideră că Putin trăiește foarte intens nostalgia imperiului sovietic. Așadar, nu este timp de conferințe de pace și de încercări de reconciliere, mai ales dacă luăm în calcul că se preconizează o agravare și o escaladare a conflictului ruso-ucrainean.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background