SRS: Dacă merg pe liste comune, PSD și PNL se îngroapă reciproc.

Postat de pe 20 februarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a dezvoltat subiectul legat de operațiunea de salvare a PNL/Iohannis prin liste comune cu PSD în 2024.  

Klaus Iohannis i-ar fi forțat pe cei din PSD și PNL să ia o decizie în privirea comasării, amenințându-i că, dacă nu vor face acest lucru, va da drumul și la alte arestări, prin puterea pe care o exercită în justiție, din acea listă celebră a „paradelii”, care cuprinde 15 nume. Președintele i-a șantajat pe cei din PSD, forțându-i să facă liste comune cu liberalii; în caz contrar, Iohannis are de gând să salveze el însuși PNL-ul, forțând liste comune PNL-USR-Forța Dreptei. Aseară a fost lansată în presă informația că se va face comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare și că partidele de la guvernare vor opta pentru varianta listelor comune și în acest an electoral, adică exact ce a ordonat Iohannis.

„Listele comune ar genera o fuziune. Una este să faci o alianță post-electorală pentru a guverna, alta este să faci o alianță înaintea alegerilor pentru a scăpa de un președinte ostil, cum era Traian Băsescu pentru cele două partide, și cu totul altceva este să fuzioneze în formula pe care ei o propun. Înseamnă că struțo-cămila își primește actul de identitate și noul partid s-ar putea bine mersi numi ‘Partidul Social Democrat Liberal’ sau ’Partidul Național Liberal Social Democrat’”, a comentat jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, subliniind faptul că el nu crede în trăinicia și eficiența unei astfel de soluții.

Sunt mult mai multe localități în care există mari animozități între reprezentanții locali ai celor două partide decât cele în care primarii PSD și PNL ar fi gata să se împace și să colaboreze. Mai mult decât atât, comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele presupune o anticipare a alegerilor locale cu patru luni. Brusc, toți candidații care nu dețin încă poziția de primar sau de consilier, dar vor să o dețină, află că trenul alegerilor sosește cu patru luni mai devreme, nelăsându-le nici un pic de timp să se pregătească. Se vor trezi descalificați de o decizie luată la centru, de către membrii coaliției. Toți vor fi nemulțumiți și vor deveni ostili în raport cu cele două partide. În plus, dacă vor avea alegeri simultane, va fi foarte greu de stabilit, cel puțin din punct de vedere tehnic, ce se va întâmpla cu persoanele care vor fi în altă localitate sau în altă țară în momentul în care se votează pentru aceste alegeri comasate.

„Este un scandal monstru și se va ajunge și la Comisia de la Veneția, și la Curtea Constituțională, și nu se știe dacă nu se va alege praful și dintr-o parte și în alta, pentru că regulile acestea se schimbă chiar în preajma alegerilor. Deci nu cred că vor avea loc alegeri comasate; chiar dacă vom afla mâine, poimâine că există această decizie, până la urmă ele tot nu vor avea loc”, a concluzionat Sorin Roșca Stănescu. PSD-ul, știind acest lucru, se va pregăti în liniște pentru alegeri normale și va  întârzia pregătirea pentru PNL. Dacă se va ajunge la liste comune, acestea vor face praf ambele partide.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background