Zelensky: Blocada de la granița poloneză ilustrează „eroziunea solidarității”

Postat de pe 20 februarie 2024

De săptămâni întregi, fermierii polonezi încearcă să împiedice importurile de mărfuri din Ucraina, pentru a protesta împotriva concurenței neloiale, scrie Le Figaro.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat luni că blocarea graniței poloneze de către camionagii și fermierii polonezi a demonstrat „eroziunea solidarității” față de țara sa. „Ceea ce se întâmplă la granița noastră de vest, granița cu Polonia, nu poate fi considerat normal sau obișnuit”, a spus el. Acest lucru demonstrează „eroziunea solidarității cotidiene”.

De săptămâni întregi, fermierii polonezi încearcă să împiedice importurile de mărfuri din Ucraina, pentru a protesta împotriva concurenței neloiale. Această ceartă a tensionat relațiile dintre Kiev și Varșovia, care a fost unul dintre cei mai fervenți susținători ai Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Traficul rutier cu Polonia a fost crucial de la începutul acestui război pentru a permite companiilor ucrainene să continue să exporte. Dar acest lucru i-a înfuriat pe fermierii polonezi și companiile de transport, care se plâng de tarifele ucrainene, cu care nu pot concura. „În realitate, nu este o chestiune de cereale, ci mai degrabă de politică”, a spus președintele Zelensky, asigurând că doar 5% din exporturile agricole ale țării sale au trecut granița poloneză.

Un blocaj total

Șase puncte de trecere a frontierei sunt blocate pe partea poloneză, a declarat luni ministrul ucrainean al Infrastructurii Oleksandr Kubrakov, spunând pe Facebook că este o „amenințare directă la adresa securității unei țări forțate să se apere” . 

„Ei blochează totul. Unele camioane transportă combustibil. În urmă cu câteva zile, demonstranții au împiedicat trecerea mai multor camioane încărcate cu arme ”, a declarat domnul Kubrakov într-un interviu la televiziunea publică ucraineană.

Potrivit unui oficial polonez, aproximativ 600 de camioane așteaptă să treacă din Polonia în Ucraina la punctul de trecere a frontierei Dorohusk. Potrivit lui Michal Derus, purtătorul de cuvânt al vămilor orașului polonez Lublin, două duzini de camioane au trecut peste noapte granița cu Ucraina, dar „niciun camion nu a intrat în Polonia ” . „Putem, prin urmare, să presupunem că este o blocadă completă ”, a adăugat el.

Situația este de așteptat să se înrăutățească marți, când fermierii polonezi plănuiesc să solicite o blocare completă a graniței dintre cele două țări.

sursă: Le Figaro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background