Romoșan: România se află în ochiul ciclonului, vom trăi vremuri fără precedent.
Postat de Gold FM Radio pe 14 mai 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a prezentat perspectivele de dezvoltare a conflictelor în zona noastră, prin prisma războiului ucrainean, dar și a crizei de la vârful puterii de la Kiev.
Nu sunt prevăzute alegeri prezidențiale în Ucraina, care să poată să aducă un nou președinte legitim, iar Zelenski nu este decât o marionetă la vârful unui stat aflat în război, mandatul său expirând, practic, peste o săptămână, pe 21 mai. Mai mult decât atât, guvernul și Parlamentul din Ucraina sunt, la rândul lor, nelegitime, din cauza măsurilor abuzive adoptate împotriva opozanților și nu numai. În ultima vreme, cei mai importanți reprezentanți ucraineni, militari și civili, au început să caute un nou președinte, pentru că Zelenski ajunge să fie inutil și devine din ce în ce mai probabil ca acesta să fie exfiltrat în Occident, probabil la vila sa din Florida.
SUA au aprobat un nou ajutor financiar pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. O parte din această sumă (13,8 miliarde) este destinată achiziționării de arme și muniții, iar o altă parte (10 miliarde) reprezintă un împrumut ce va fi folosit pentru plata pensiilor și salariilor în Ucraina. Războiul din Ucraina va continua cel puțin până în noiembrie, când vor avea loc alegeri în SUA și când există posibilitatea ca Biden să fie schimbat cu Trump. Ca să continue războiul, occidentalii și americanii sunt în căutare de noi fronturi, pentru că ucrainenii nu mai reușesc să facă față rușilor. Se iau în considerare două noi fronturi: Transnistria și Königsberg. Aceste două puncte sunt incluse în rutele prevăzute de Stalin și de sovietici pentru a putea ataca, în caz de război, Occidentul. În acest nou scenariu, România este direct vizată de război, pentru că va fi nevoită să apere Republica Moldova.
În ultimele zile, rușii au demarat o ofensivă puternică asupra Harkovului. Aceasta ar avea trei posibile explicații: preluarea orașului Harkov, al doilea ca mărime în Ucraina, crearea unei zone tampon de-a lungul frontierei pentru a împiedica atacurile ucrainene pe teritoriul rus și forțarea ucrainenilor să mute rezervele militare spre nord și să rămână mai slabi în Donbass. Rușii pregătesc, așadar, o ofensivă de mari proporții pe toată linia frontului. Putin, prin mișcările sale politice, întărește economia și domeniul militar ale Rusiei, semne că se pregătește un război de durată cu Occidentul.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro