România nu poate fi în situația Poloniei. Zelenski nu-și permite să se joace cu focul!

Postat de pe 16 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În seara zilei de 15 noiembrie a fost lansată o știre care a înmărmurit lumea: o rachetă a aterizat pe teritoriul Poloniei, țară membră NATO, chiar aproape de granița cu Ucraina, ucigând doi cetățeni polonezi. În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a luat la puricat reacțiile oficialilor români cu privire la provocarea din Polonia. Totodată, a fost analizată capabilitatea României de a reacționa în cazul unui posibil eveniment similar pe teritoriul nostru.

Cozmin Gușă a lansat ipoteza conform căreia întreaga omenire se află într-un scenariu al declanșării unui război total. „Singura soluție ar fi să fie devoalați sau expuși public acești actori non-statali care încurcă treburile”, spune Cozmin Gușă. Astăzi, începând cu americanii, prin 3 reprezentanți de la Pentagon și prin persoana președintelui Biden, dar și cu participarea unei părți dintre liderii europeni, s-a încercat o clarificare a situației, specificându-se clar că racheta nu a fost lansată de ruși și că ar trebui să se ancheteze foarte în detaliu problema.

Referitor la cele întâmplate, Ciprian Purice amintește că zilele trecute, la Ankara, s-au făcut pași esențiali pentru restabilirea păcii (probabil și din cauza presiunii adiționale puse de venirea iernii, care ar putea cauza un val masiv de emigrare către Europa). Analistul precizează că este inevitabil să existe și câțiva actori politici cărora să nu le convină scenariul restabilirii păcii, menționând că „la Kiev, disperarea atinge cote paroxistice”. De aici vine și întrebarea ‘cui îi folosește un incident de tipul celui de ieri, din Polonia?‘. „Putem identifica două mari entități care beneficiază: prima e puterea de la Kiev, care, dacă se încheie acest război, e rasă și a doua e industria americană de armament”, explică Ciprian Purice.

Reacția guvernanților români

Președintele Klaus Iohannis a făcut niște declarații destul de exagerate în urma evenimentului de ieri din Polonia, după cum spun cei doi analiști, însă este într-o oarecare măsură o greșeală scuzabilă dacă luăm în considerare că președintele probabil s-a gândit la situația României și la provocarea pe care o pune războiul țării noastre. Marcel Ciolacu, în cadrul unei emisiuni în direct, a declarat că situația este destul de gravă, având în vedere că a fost afectată o țară membră NATO, însă a spus că problema trebuie anchetată. Ciprian Purice este de părere că ambele declarații sunt ‘politically correct‘.

Oamenii se tem ca nu cumva să se petreacă un incident similar celui din Polonia și în România. „Un mic detaliu care ne salvează pe noi în acest context este adus la suprafață de George Friedman. El spune că România are o poziționare extrem de eficientă și pragmatică, în timp ce polonezii sunt mai isterici”, subliniază Ciprian Purice.

Analistul consideră că sunt șanse foarte mici ca România să fie atacată (intenționat sau accidental) și oferă următoarea explicație: „Zelenski știe foarte clar că România este unul din ultimii săi piloni pentru a se salva și nu va face o asemenea greșeală, pentru că la scurt timp după România va identifica cu precizie actorii care au pus la cale o asemenea crimă și vor fi trași la răspundere. În plus, în caz de urgență, Zelenski poate fi extras de România, prin România”. Ciprian Purice spune că în cel mai rău caz va fi vorba de un atac pe platoul continental al Mării Negre, fără prea multe victime omenești.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background