Rețeta succesului pentru viitoarea coaliție de guvernare: coagularea PSD-UDMR-AUR

Postat de pe 7 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a vorbit despre starea internă din PSD și PNL, așa cum a fost descrisă în Raportul Institutului GOLD publicat recent, prezentându-se la ce fel de evoluții ne putem aștepta și cu ce consecințe.

Cozmin Gușă a prezentat faptul că PSD-ul este scindat în tabere, una fiind a lui Ciolacu, una a lui Paul Stănescu și a Gabrielei Firea și a treia, mai nouă, iscată din demiterea lui de la Ministerul Apărării, este tabăra lui Vasile Dîncu, căreia i se alătură și Sorin Grindeanu. Dintre toate aceste nume înșiruite anterior, există câteva persoane cu potențial pentru funcția de președinte al României, dintre care se distinge Gabriela Firea ca fiind cea mai populară, urmată de Vasile Dîncu și Marcel Ciolacu și de surpriza reprezentată de Mihai Tudose. Și Mircea Geoană încearcă să capteze o parte din electoratul PSD, chiar dacă nu este dorit, cel puțin nu din partea conducerii partidului.

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a lăudat abordarea Institutului GOLD cu privire la evoluția partidului PSD, întrucât acesta a ales să ia în calcul și parcursul PSD-ului după rotativa guvernamentală ce va avea loc în mai. „E foarte interesant să vedem cum va evolua PSD-ul, pentru că până acum PSD-ul a fost și la putere, dar a jucat și rolul opoziției din interior și a jucat inteligent, așa cum știe să o facă. În momentul în care PSD-ul va avea conducerea supremă a guvernului, nu mai poate să facă și opoziție”, a punctat jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, subliniind faptul că PSD-ul trebuie să aibă performanțe pentru a nu se face de râs.

În plus, SRS a propus îndreptarea atenției asupra jocului pe care l-ar putea face un partid ca AUR sau o coaliție de partide suveraniste. PSD-ul intenționează să-și croiască o aripă de tip suveranist/naționalist. Întrebarea este: ar fi mai eficientă o astfel de aripă în interiorul partidului sau ar fi mai eficientă din punct de vedere electoral crearea unei astfel de aripi în alianță cu AUR sau cu alte partide suveraniste? „Eu cred că este eficientă o aripă în interiorul partidului, cu condiția să nu intre în divergență cu cealaltă parte a PSD-ului. Este bine și este normal ca PSD-ul să se adapteze acestui moment psiho-politic pe care îl traversează România”, a declarat Sorin Roșca Stănescu, adăugând că această aripă suveranistă ar putea să se asorteze foarte bine cu AUR.

Dacă s-ar coagula o coaliție între PSD și AUR, și radicalismul acestui partid suveranist s-ar mai diminua puțin, aducându-i și mai mult prestigiu și apreciere decât are deja (AUR este pe locul 2 în clasamente). Pentru a se reface după crizele multiple care au atacat din stânga și din dreapta, România are nevoie de o forță politică majoritară aflată la putere care să confere o anumită stabilitate politică. Iar pentru a împăca atât setea de suveranitate a românilor, cât și ideea că minoritățile trebuie să fie, de asemenea, reprezentate, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu consideră că viitoarea coaliție de guvernare trebuie să fie compusă din PSD, AUR și UDMR.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background