Purice: Geoană e un candidat-fake, nici vorbă să fie susținut de SUA!
Postat de Gold FM Radio pe 22 noiembrie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a analizat cum arată polii electorali de stânga, dreapta, respectiv cel suveranist, ce urmărește gruparea partidelor și a căror construcție a început deja, respectiv care sunt contra-strategiile concepute pentru a diminua impactul lor electoral.
Ciprian Purice este de părere că alegerile de anul viitor vor surprinde bătălia dintre 3 mari poli: cel suveranist, așa-zisul pol de dreapta, sau mai degrabă polul Factorului Extern, și polul stabilității sau polul Factorului Intern.
Polul suveranist este dominat de AUR-ul lui George Simion care a acaparat 70% din bazinul electoral suveranist. Este o mișcare politică relativ nouă, care se aliniază tendințelor existente și la nivel european, dar care se va poticni la nivel local. Analistul consideră că George Simion are mai degrabă alură de premier, decât de președinte, lipsindu-i câteva dintre ingredientele preferate de români în cazul președintelui lor: o doză de rafinament, de mister, înțelepciunea pe care și-ar dori-o cetățenii. Strategia, în care ar fi implicată Diana Șoșoacă, care vizează diminuarea popularității AUR-ului s-ar putea întoarce împotriva liderului S.O.S și în favoarea AUR-ului. Partidele tradiționale, în schimb, ar putea să întoarcă în favoarea lor o parte din electoratul suveranist dacă ar lansa la rampă politicieni cu discurs suveranist.
Polul Factorului Extern este reprezentat de PMP, USR și Forța Dreptei. Polul stabilității este format din PSD și PNL. PNL-ul a fost defectat de Crin Antonescu, la comanda Factorului Extern, după cum a dezvăluit Sorin Roșca Stănescu la Gold FM (https://solidnews.ro/pnl-a-fost-vandut-initial-de-catre-un-antonescu-santajabil-apoi-iohannis-a-continuat-procesul-de-distrugere-a-partidului/). USL-ul încurca pe atunci planurile pe care le avea Factorul Extern pentru România, și-atunci SRI-ul a primit ordin să-l „execute” pe Crin Antonescu, a explicat Ciprian Purice. Ulterior, partidul a fost distrus de Klaus Iohannis.
În PNL, există astăzi 2 mari tabere: cea a unora dintre PDL-iști din Ardeal, care vor să creeze o nouă alianță de dreapta pe care să o sprijine Factorul Extern pentru a câștiga și pentru a se îndestula ulterior ei, iar cealaltă tabără este a celor care au înțeles că o astfel de strategie nu va mai funcționa niciodată, o dată din cauza polului suveranist, dar și pentru că alianța PMP-USR-PNL nu ar putea să dea la scorul actual și candidatul la președinție, și pe cel la funcția de premier. Aceste tabere pot fi temperate și aliniate doar de către Eduard Hellvig. O parte din liberali și-ar dori să fie și la guvernare, dar să facă parte și dintr-un eventual pol de dreapta, ceea ce este imposibil. Alții înțeleg că, dacă se rup de PSD și aderă la polul de dreapta, riscă disoluția politică.
Scorul real al lui Mircea Geoană, cu indulgență, poate ajunge la 7-8%. Ciprian Purice este de părere că Mircea Geoană urmărește un business, având în vedere că ultima oară când a candidat la prezidențiale s-a îmbogățit. „Este atât de penibil demersul său, încât arată cum a fost el dintotdeauna: dependent de funcții, dependent de contextul politic; el de fapt aruncă o momeală, sperând că se găsește vreun fraier care să-l ia în serios. Obiectivul lui Geoană în acest demers este clar să facă bani, nu să fie un candidat real. Nu există anvergura lui Geoană! Până să fie reșapat de Coldea și de Maior în poziția de secretar general adjunct al NATO, care este o funcție fără conținut, Geoană era mort politic”, a explicat Ciprian Purice.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro