Polonia amenință Ucraina cu noi restricții și face apel la cetățeni.

Postat de pe 20 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza        

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a subliniat atitudinea fermă și curajoasă a Poloniei față de Ucraina în contrast total cu slugărnicia și tăcerea României.

Polonia a fost vârf de lance în continuarea restricțiilor împotriva importurilor și achizițiilor de cereale ucrainene în Europa de Est. Polonia a anunțat că va aplica sancțiuni mai dure și mai complexe împotriva Ucrainei, în sensul de a pune sub interdicție mai multe categorii de produse, nu doar pe cele cerealiere.

Mai mult decât atât, în mod lăudabil și absolut corect, Ministrul de Externe polonez a afirmat că „Vrem să continuăm să susținem Ucraina, dar pentru acest lucru avem nevoie de aprobarea polonezilor; dacă nu există aprobarea lor, nu vom mai susține Kievul cum am făcut-o până acum”. Aceasta e o declarație foarte importantă prin prisma întoarcerii la popor. Ajutorul obligatoriu și necondiționat pentru Ucraina, în general, presupune cheltuieli pe care le vei recupera sau nu, dar și pierderi ale ramurilor de profil și ale fermierilor din țările afectate. Și toate acestea pentru a fi de partea „corectă” a istoriei, așa cum spun ei, și pentru a ajuta Ucraina să-i omoare pe ruși. Aceste ajutoare și sacrificii implică mari eforturi financiare pe care nu le suportă nici politicienii, nici propagandiștii războiului, ci chiar cetățenii care sărăcesc prin scumpirea produselor și creșterea facturilor, în funcție de momentul și țara despre care vorbim.

Și astfel ajungem la esența problemei: e de bun simț ca cetățenii să fie consultați și să poate decide dacă vor sau nu să se sacrifice pentru acest scop. Din această perspectivă, demersul Poloniei este unul absolut corect, susținut solid de interesul cetățenilor și al țării, care trebuie să primeze. Rămâne însă de văzut concret dacă acest demers are iz electoral și își are originea în perspectiva alegerilor din Polonia de anul viitor sau pur și simplu s-au cam săturat, ca mulți alții, de pretențiile costisitoare și fițele ucrainene.

„Spre deosebire de Polonia, în România e o tăcere deplină; nu veți vedea niciodată un politruc cocoțat pe butoane să întrebe măcar un singur român dacă e de acord cu susținerea Ucrainei, ce să mai vorbim de o consultare națională, un referendum pe tema asta”, și-a încheiat analiza Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background