Își depune Putin demisia?

Postat de pe 30 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Petru Romoșan a analizat declarațiile recente referitoare la război pe linia Washington-Moscova, cu Blinken care propune zone demilitarizate în estul Ucrainei și neaderarea țării la NATO, iar Putin oferă perspectiva unui război total în condițiile în care Occidentul continuă să înarmeze trupele lui Zelenski.

Discursul american – portavocea Antony Blinken

Într-un interviu oferit lui David Ignatius de la Washington Post, Antony Blinken a propus o serie de concesii teritoriale în care ar intra Crimeea, Donbass, Zaporojie și Herson, regiuni ce formează un pod terestru între Crimeea și Rusia. Totodată, Blinken a menționat pentru prima oară acceptarea de către SUA a unui statut demilitarizat pentru Ucraina în regiunile din nord, lângă Harkov, și din sud, lângă Odessa și Nicolaev. Analistul Petru Romoșan este de părere că astfel de propuneri, de altfel bune dacă ar fi fost transmise de anul trecut, acum sunt tardive, având în vedere în ce stadiu a ajuns războiul. Rușii au câștigat deja prin luptă ceea ce le propune Blinken.

Ideile pe care le-a făcut publice Blinken nu sunt încă îmbrățișate de întreaga putere americană, de aceea au și fost publicate în presa locală în loc să fie dezbătute în mod oficial cu omologul rus, Serghei Lavrov. Așadar, pare mai mult că Antony Blinken testează terenul și lansează o provocare către ruși. Toate aceste indicii demonstrează cât de șubrezită a ajuns să fie puterea americană și evidențiază că Occidentul iese perdant din conflictul ruso-ucrainean.

Discursul lui Vladimir Putin

În decursul săptămânii trecute, liderul rus a avut două apariții publice de mare importanță: una în cadrul Uniunii Euro-asiatice, unde a și ținut un discurs, și una în fața studenților. Putin a avut o atitudine foarte degajată, a fost atent la doleanțele studenților și a răspuns pozitiv cererilor acestora, afișând un comportament similar cu cel al unui părinte, potrivit observațiilor lui Petru Romoșan.

Analistul a dezvăluit, însă, o informație extrem de importantă: este posibil ca Putin să se retragă curând din funcție! Se pare că președintele rus a îndeplinit tot ce și-a propus și, odată cu retragerea lui, va fi diminuată semnificativ rusofobia, ceea ce înseamnă că Putin, prin renunțarea la puterea de președinte și prin încheierea erei sale de conducere, își servește pentru ultima dată patria printr-un gest de sacrificiu.

În locul său ar putea veni fie Narîșkin, actualul șef al serviciului extern, fie Patrushev, actualul consilier pe securitate națională, fost director al FSB. Așadar, Rusia nu pare a fi foarte îngrijorată de prezent, având în vedere că rubla nu s-a devalorizat, tranzacțiile cu gaze sunt tot bune și relațiile diplomatice cu India și China sunt din ce în ce mai stabile, ceea ce înseamnă că rușii au timp să-și plănuiască viitorul. De aici și ipoteza conform căreia Putin s-ar putea retrage, lăsând loc unor noi lideri pe care i-ar consilia din umbră. Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background