H.D. Hartmann: Vizita lui Macron la Washington, în oglinda cu vizita lui Scholtz la Beijing

Postat de pe 9 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cea mai recentă ediție a emisiunii „Dincolo de propagandă”, prezentată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre ce se ascunde în spatele vizitei lui Macron în SUA, respectiv care va fi viitorul relației dintre vestul UE și SUA.

Analistul H.D. Hartmann și-a început analiza realizând o paralelă între vizita lui Macron în SUA și cea a lui Scholz în China. „Cu o zi înainte ca Scholz să meargă în China, Macron a cerut o întâlnire cu el și i-a spus că, dacă tot se duce în China, să nu vorbească numai în interesele sale naționale, ci să vorbească și în interesele UE. Scholz nu a dorit să facă asta”, a dezvăluit H. D. Hartmann. Așadar, se poate observa o răcire a relației dintre Macron și Scholz și nu este exclus scenariul în care Macron și-a spus că dacă Scholz se duce la marea putere chineză, el se va duce la cealaltă mare putere, adică SUA.

SUA și Franța au o relație diplomatică aparte, Franța fiind considerată cel mai vechi aliat al Americii. „Macron s-a dus de pe poziția neo-imperialistă a Franței, cel mai vechi aliat al SUA, și s-a dus să cerșească”, a afirmat H.D. Hartmann în cadrul emisiunii. Asta pentru că GPL-ul american este de 5 ori mai scump pe piața externă decât pe piața internă din SUA, petrolul este foarte scump și, în plus față de asta, este preluat din Canada, având o compoziție chimică diferită, și, deci, nu poate fi procesat de industria petrochimică franceză.

Problemele de acest tip s-au agravat pe fondul crizei energetice iscate de izbucnirea conflictului din Ucraina, după cum a punctat H.D. Hartmann, și de aceea Macron s-a dus la Casa Albă să cerșească de la americani GPL ieftin pentru a-și putea susține economia în Franța. Altfel, economia franceză, dar și cea germană, s-ar fi năruit, declanșându-se astfel pericolul relocalizării industriilor europene în SUA. „Bineînțeles că au fost discursuri pline de cuvinte mari, frumoase până la finalul întâlnirilor, însă realitatea este că SUA nu vor lăsa niciun dolar din profitul lor din energie. Vizita din SUA asta a însemnat: un câștig propagandistic pentru Macron, dar un eșec economic”, a concluzionat H.D. Hartmann.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background