Ghilezan: Standardele au scăzut și-n fotbal și-n politică, e deci vremea profitorilor de serviciu!
Postat de Gold FM Radio pe 20 noiembrie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a vorbit despre fotbal și politică, „sporturile naționale” ale României, prezentând care sunt noile standarde de performanță pe care publicul le cere.
Sâmbătă seara, naționala de fotbal a României a învins Israelul cu un scor de 2-1, chiar pe terenul din comuna natală a premierului ungur Viktor Orban. Astfel, România a reușit să se califice la UEFA Euro 2024, printre alte 23 de echipe. Reușita echipei românești a stârnit o explozie de bucurie în inimile suporterilor români, deși așa-zisul succes al naționalei nu este tocmai demn de o asemenea laudă frenetică.
Marius Ghilezan a surprins în editorialul său din România Liberă exact exagerarea cu privire la reușita României, intitulându-și articolul: „De ce calificarea la EURO e isterică, nu istorică?”. În același editorial, jurnalistul enumeră toate noroacele de care a avut parte echipa națională, care au salvat-o de la a pierde rușinos și această calificare la campionatul european: „jocul rezultatelor, rolul determinant al musulmanilor de la Kosovo care au ciupit 4 puncte principalilor noștri competitori, felul în care Edi Iordănescu a așezat șchiopii în teren”.
Suporterii de astăzi sunt foarte mulțumiți și se entuziasmează la meciurile sau reușitele unor echipe cu o valoare mult mai scăzută decât în anii precedenți, când se putea spune că mai aveam o echipă de fotbal solidă, dar care avea fel de fel de ghinioane și nu reușea performanțele la care se așteptau fanii. Astăzi, România nu mai are niciun fotbalist care să joace în vreo echipă clasată în grupele Champions League.
„Trivialitatea a înlocuit performanța în toate domeniile. Mai avem doar câteva profesiuni de credință apreciabile: probabil medicina de înaltă performanță și, în unele locuri, institutele politehnice din România. Societatea a coborât într-un consumerism ieftin, într-o degradare nemaipomenită a firii. Faptul că Ciolacu a ajuns primul ministru al României, un om care până la 42 de ani nu a lucrat niciodată în viața lui, și faptul că în Parlament sunt promovați doar oameni de nimic, care vin de nicăieri și se duc către niciunde, faptul că nu mai știm să aducem elogii performanței, faptul că nu ne-am făcut din David Popovici un mit arată cu am decăzut într-o cultură a derizoriului”, a punctat jurnalistul Marius Ghilezan.
Această decădere se poate observa și în politică. Tentativa de interviu a Danei Budeanu, considerată a fi un influencer incomod în România, ce-a avut loc în clădirea Guvernului și l-a avut în prim plan pe premierul Marcel Ciolacu, arată că spiritul critic e la pământ în România. Dana Budeanu încearcă să facă pe jurnalista, dar nu-i reușește. Iar politicienii slabi, de tipul lui Ciolacu, preferă să fie intervievați de jurnaliști la fel de slabi și de slugarnici. Cel mai probabil consilierii lui Ciolacu l-au îndemnat să facă acest interviu cu Dana Budeanu pentru a acapara o parte dintre voturile tinerei audiențe pe care o are influencerița.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro