Romoșan: Situația geopolitică mondială se va complica și mai tare după întâlnirea Xi-Biden

Postat de pe 20 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a analizat întâlnirea Xi Jinping – Biden, arătând care sunt concluziile clare despre viitorul geopolitic al lumii și ce se poate specula despre noul rol al Rusiei.

Întâlnirea dintre liderul american, Joe Biden, și liderul chinez, Xi Jinping, de la San Francisco, a ajuns, printre altele, la câteva concluzii importante: s-a restabilit comunicarea directă între liderii celor 2 state, utilă în cazul unor situații urgente, iar China s-a angajat să nu mai livreze fentanil, substanță folosită la producerea unor droguri periculoase, consumate la scară largă în America. Mai importante sunt interesele celor 2 state, exprimate în discursurile celor doi lideri. Una dintre prioritățile Chinei este ca SUA, care o depășește în materie de tehnologie de vârf, să dea drumul din nou schimburilor între cele 2 state.

La fel cum întâlnirea de la Geneva din iunie 2021, dintre Joe Biden și Vladimir Putin, anunța războiul ce avea să înceapă un an mai târziu în Ucraina, întâlnirea din San Francisco poate anticipa marele război din Orientul Mijlociu și din Asia Occidentală, un conflict care s-ar extinde din Israel. S-ar putea ajunge la un război SUA-Iran, ce vizează, de fapt, resursele de petrol și gaze care sunt trimise către China. A doua țintă a SUA este Arabia Saudită, care, fără să abandoneze SUA, își rezervă anumite libertăți pe care America nu le va tolera.

„Vom ști că SUA și China s-au înțeles dacă vom auzi că exporturile de înaltă tehnologie către China se vor fi redeschis. Dacă nu, înseamnă că nu s-a realizat nimic. Eu cred că Israelul este folosit și ar trebui privit cu milă. Războiul Israel-Palestina este primul război SUA-BRICS, pentru că în spatele palestinienilor sunt cele 4 țări intrate în BRICS: Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Etiopia și Egiptul”, a explicat Petru Romoșan.

Opoziția dintre Lumea A și Lumea B devine din ce în ce mai vizibilă. SUA se axează pe război și menținerea dominației prin conflicte, de tip proxy, momentan, în timp ce China este preocupată de dezvoltarea economică. Părțile beligerante ce se vor înfrunta în anii următori sunt compuse din SUA și Occident și Lumea B, condusă de China și Rusia și grupată în BRICS. Situația geopolitică mondială se va complica și mai tare după întâlnirea Xi-Biden. SUA nu vor să renunțe la statutul de primă putere, iar chinezii vor să-i aducă pe americani cu picioarele pe pământ.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background