Germania are grijă de cetățenii ei și găsește soluții de depășire a crizei
Postat de Gold FM Radio pe 24 august 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
În a doua parte a ediției „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” din data de 24 august, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre modul în care Germania gestionează criza economică și energetică, accentul fiind pus pe bunăstarea cetățeanului.
„Cancerul economic roade toată lumea, nu numai Germania, dar, din punct de vedere european, Republica Federală a Germaniei stă cel mai bine în acest context negru. Bursele dictează prețul energiei. Voi face o analiză pe mai multe componente”, relatează Mihai Rusu, corespondent din Munchen.
Întrebat care sunt soluțiile Germaniei, o țară solidă prin comparație cu România, Mihai Rusu declară cu optimism că situația va fi salvată și că Germania este pregătită.
Impactul social
„Voi începe cu barometrul social. Există aici un institut pentru studii demoscopice care a făcut sondaje de opinie pe modele sociale. Nemții sunt îngrijorați de creșterea prețurilor și de inflație. Iată ce declară nemții: 83% sunt alarmați de inflație. Substanța bunăstării însă nu este afectată. 8% din subiecți spun că le merge bine. 44% din subiecți au declarat că nu-și permit totul, dar sunt mulțumiți. 35% au declarat că se descurcă, 9% au declarat că-și permit doar minimul, în timp ce 3% nu știu cum se vor finanța de acum încolo”, dezvăluie Mihai Rusu.
„Deocamdată lumea trăiește bine. Lovitura de baros va veni de la 1 octombrie. Mai este vorba și de componenta prețurilor majorate. Oamenii au început să se uite la prețuri în magazine”, spune Mihai Rusu.
Componenta energetică
„În primul rând, în Germania, companiile producătoare de energie sunt private, nu sunt de stat așa cum este în România. În România, concernele de energie bugetare fac ce vor ele. Ele stabilesc prețul și influențează piața liberă” este contrastul pe care îl evidențiază Mihai Rusu.
„Toate aceste prețuri sunt corelate cu prețul petrolului, prețul gazului și, în general, cu ceea ce se întâmplă pe bursă. În ultima săptămână, prețul MWh a crescut cu 40%. Toate aceste prețuri sunt urmarea nesiguranței pieței cărbunelui, petrolului ș.a.m.d. S-a înregistrat o creștere de 400% față de anul trecut, iar totul are legătură și cu politica”, explică Mihai Rusu.
„Nemții trebuie să se îngrijească de Germania. Iată câteva exemple de programe pe care le-a implementat coaliția de guvernare. Cei care câștigă peste 10.000 de euro sunt scutiți de impozit, impozitele sunt mărite pentru cei care câștigă peste 60.000 de euro. Pentru producătorii de energie, TVA-ul a fost scăzut de la 19% la 7%. Iar cancelarul Olaf Scholz a anunțat un nou pachet de descărcare a cetățenilor”, precizează Mihai Rusu.
„În felul acesta, Olaf Scholz salvează inima și sufletul Germaniei, pentru că el s-a gândit la pensionari, studenți și la întreprinderile mici și mijlocii”, subliniază Mihai Rusu spre finalul emisiunii.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro