Erdogan îl va spulbera pe Kilicdaroglu în turul 2. Românii țin majoritar cu Erdogan

Postat de pe 15 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a vorbit despre desfășurarea și rezultatele alegerilor din Turcia, arătând care sunt concluziile relevante referitoare la viitorul politicii turcești, respectiv consecințele pentru geopolitica regională și internațională.

În cazul în care alegerile prezidențiale din Turcia ar fi câștigate de către Kemal Kilicdaroglu, s-ar schimba complet paradigma Mării Negre, creându-se un pivot pur american. Zona Mării Negre ar deveni instantaneu un teatru de război, pentru că primul lucru pe care l-ar face americanii prin interpusul lor ar fi distrugerea Acordului de la Montreux astfel încât navele militare să poată trece prin Strâmtoarea Bosfor. Apropierea Turciei de SUA ar putea avea ca efect principal vulnerabilizarea Orientului, potrivit spuselor jurnalistului Marius Ghilezan. Românii vor pierde liniștea Mării Negre, Israelul va deveni o enclavă, s-ar intensifica agresiunile Pakistanului asupra Israelului.

„Turcii nu își doresc apărarea drepturilor omului sau apărarea drepturilor minorităților, ci apărarea micului butic, a afacerilor de familie. Faptul că diaspora a votat în proporție de 2/3 cu Erdogan arată că turcii din străinătate vor să-și mențină starea unei națiuni puternice”, a subliniat Marius Ghilezan.

Partidul lui Erdogan deține majoritatea în Parlament, câștigând alegerile cu peste 50%. Erdogan este de părere că SUA este pe cale să dea o lovitură de stat. Cu toate acestea, deși are de partea sa și diaspora care îl susține în continuare, Marius Ghilezan consideră că Erdogan ar dori să se ajungă la un al doilea tur, pentru că îl va spulbera pe Kemal  Kilicdaroglu, punând în scenă un adevărat spectacol. Dar dacă totuși Erdogan ar pierde alegerile, s-ar pune bazele celui de-al treilea război mondial, pentru că se vor bate polii de putere ai lumii: China și SUA.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background