China joacă tare cu interzicerea exporturilor. Negocierile României cu Ucraina pe tema cerealelor

Postat de pe 13 aprilie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În ediția de joi a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a anunțat că Republica Chineză continuă să joace dur și interzice exportul de metale rare, folosite pentru crearea multora dintre sistemele tehnologice și IT folosite astăzi pretutindeni.  

China, cel mai mare exportator de semiconductori și de metale rare, a decis să interzică exportul acestora. În esență, tot ce ține de tranziția către o lume mai sustenabilă și de tranziția verde este pus pe butuci de la o simplă decizie a Chinei. Lumea va fi nevoită să găsească alternative de procurare a acestor materii prime, însă în mod cert vor fi mult mai scumpe.

Și războiul din Ucraina a adus mari pagube în sectorul ce ține de piesele auto, multe dintre acestea fiind produse în Ucraina. Așadar, se pare că sunt date peste cap industria IT, industria tehnologică, dar și industria constructoare de mașini. Litiul, cromul, arsenicul, cobaltul, titanul, seleniul și magneziul vor fi la mare căutare, cererea crescând până la 6 ori în următoarea perioadă, mai ales în contextul în care Europa militează pentru tranziția ecologică. China, India, Argentina, Vietnam, Rusia și Kazahstan sunt țările care au instituit cele mai drastice restricții în ceea ce privește exportul acestor materiale.

Între timp, la noi, ministrul Bogdan Aurescu este profund îngrijorat de criza cerealelor. El anunță că va avea discuții cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, pentru a le veni în ajutor agricultorilor români. Dar, în același timp, Aurescu pare să fie mai interesat de bunăstarea ucrainenilor. Mulți au etichetat soluția lui Aurescu ca fiind identică soluției polonezilor, însă nu este așa; el propune doar monitorizarea importurilor de cereale pentru a ne asigura că grânele ucrainene nu rămân pe teritoriul nostru.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background