Charles trebuie să-și consolideze poziția pentru a face față atacurilor progresiste

Postat de pe 12 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a pus accent pe viitorul Marii Britanii după moartea reginei Elisabeta a II-a și pe posibilele provocări ce pot apărea pe parcursul domniei lui Charles al III-lea.

Întreaga planetă vorbește despre tristul eveniment de săptămâna trecută care a marcat moartea reginei Elisabeta a II-a a Angliei, dar și despre viitorul Marii Britanii odată cu preluarea tronului de către Charles al III-lea. Regina a domnit, nu a guvernat, conform jurnalistului Marius Ghilezan. Asta pentru că nu și-a exercitat prerogativele constituționale: nu a condus guvernul, nu a condus amiralitatea și nu și-a exprimat leadership-ul.

Marius Ghilezan a numit-o pe regina Elisabeta a II-a „un apostol al înțelegerii, al bunei cuviințe” și este de părere că a meritat cu adevărat titlul nobil de Maiestate. „A vorbit enorm prin tăcerea ei suverană. A fost foarte îngăduitoare. Rămâne pilduitoare din viața ei enorma sa dragoste pentru familie și cât de mult l-a iubit pe Prințul Philip”, afirmă Marius Ghilezan. Regina Angliei a fost o femeie vioaie, caldă și foarte devotată familiei.

În timpul domniei sale, Marea Britanie a cunoscut și perioade de teribil declin, amintind aici căderea lirei și guvernările catastrofale ale câtorva laburiști. „Regina era cu adevărat maiestuoasă și tocmai aceasta era forța ei: dădea senzația că nu se implică, părea impasibilă, părea îndepărtată de toate marile probleme ale umanității”, afirmă Marius Ghilezan.

Domnia lui Charles al III-lea

Charles începe să domnească la 73 de ani, după ce a avut cu totul alte preocupări în ultima perioada și după ce s-a zvonit că prințul William va fi preferatul. Marius Ghilezan îl descrie pe Charles ca fiind jovial, altruist și ca pe un rege căruia îi place să facă băi de mulțime.

Jurnalistul Marius Ghilezan este de părere că singura șansă a lui Charles ar fi să modernizeze monarhia. Asta ar însemna să-și ia prerogativele în mâini. Nu are de ales, pentru că progresismul aspiră spre prăbușirea tronului Angliei și spre prăbușirea papalității. Câteva dintre țările Commonwealth-ului deja votează pentru a deveni republici în referendumurile interne.

Acum este momentul ca Charles să-și consolideze poziția. Pentru ca monarhia să rămână puternică, noul rege trebuie să se implice activ. Totuși, Charles are un atu considerabil: Constituția britanică îi dă puterea de a fi deasupra SUA și îi permite să îi joace pe președinții americani.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background