Ghilezan: Privatizarea PETROM către OMV a fost cea mai mare lovitură dată statului român, dar și cea mai bănoasă afacere pentru Austria, din ultimele decenii
Postat de Gold FM Radio pe 23 ianuarie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a dezvăluit detalii incendiare despre privatizarea frauduloasă a PETROM, în plus față de ceea ce fost devoalat prin documentele prezentate ieri de către Anca Alexandrescu la Realitatea Plus.
Anca Alexandrescu a reușit să pună mâna pe contractul privatizării Petrom, un document deosebit de important care a fost vânat încă din 2004 de mai toți jurnaliștii însetați de adevăr. După cum a prezentat Marius Ghilezan, din contractul cu pricina reiese că actul a fost făcut de firme străine, românașii noștri având pretenții insignifiante legate de siglă, coloratură și alte mizilicuri și cedând astfel suveranitatea țării.
În plus față de aceste aspecte, se pare că odată cu semnarea acestui contract a fost impusă și o lege, Legea 555 din 2 decembrie 2004 privind privatizarea Petromului. „Statul român nu a existat în acea negociere! Pur și simplu a fost la liber impuse. Să-l întrebăm pe Adrian Năstase: pe baza căror legi a fost semnat acel contract? Pentru că aici este un abuz de drept!”, a demonstrat jurnalistul Marius Ghilezan în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”.
Totodată, aceeași lege mai conține un punct aberant care prevede ca în cazul vinderii acțiunilor consorțiul româno-austriac OMV Petrom să nu poată fi vândut unei entități cu rezidență în SUA. „Asta ne demonstrează încă o dată temerea pe care o aveam încă din 2004 că OMV nu era decât interfața rusească de la Viena”, a punctat jurnalistul Marius Ghilezan.
Această afacere păguboasă se poate încadra la subminarea economiei naționale, pentru că în prezent, pe cele nouă milioane de hectare agricole ale României îngrășămintele se plătesc de 6,5 ori mai mult pentru că se importă și pentru că s-a dat o derogare din partea Ministerului Agriculturii, în fruntea căruia se află Daea, ca aceste îngrășăminte să poată fi importate din Austria, potrivit explicațiilor oferite de Marius Ghilezan. „Doljchimul producea îngrășăminte cât pentru un sfert sau chiar jumătate din Europa. Dar s-a trecut în contractul de privatizare faptul că Doljchimul și Arpechimul trebuie închise. Astăzi, OMV-ul finanțează rafinării în Germania și Austria; deci nimicind Arpechimul românesc a creat un culoar pentru înființarea unor companii de profil. Aici este lipsa de etică a conducerii OMV-ului! Pur și simplu au premeditat distrugerea unor piețe”, a demonstrat jurnalistul Marius Ghilezan.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro