Psihologul Alice Macrina Cucu la Golden Hour cu Jessie: Cum să ne organizăm eficient obiectivele noului an

Postat de pe 21 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, Alice Macrina Cucu, psiholog, trainer și coach pentru vocație, a vorbit despre cum ne putem organiza sau reorganiza la începutul noului an, ținând cont de responsabilitățile și obiectivele pe care le avem.

A da startul la muncă după sărbători este o chestiune dificilă pentru cei mai mulți dintre oameni. De aceea au fost luate cu asalt cabinetele de psihologie și training, oamenii plângându-se în mod special de această problemă și neștiind cum să facă să trăiască împliniți măcar de anul acesta, să se organizeze în așa fel încât să simtă că fac ceea ce contează cu adevărat pentru ei.

Lumea tinde să dea totul la locul de muncă, nemairămânând nimic și pentru alte obiective din plan personal. Acest efort perpetuu poate duce într-un final la extenuare, la epuizare cronică și la frustrare. Asta se întâmplă mai ales când oamenii nu reușesc să își organizeze în mod corespunzător cele două resurse prețioase din viața lor: timpul și energia de care dispun, după cum a indicat psihologul Alice Macrina Cucu. „E important să le luăm pe rând și să ne dăm seama de felul în care funcționează creierul nostru, în ce etapă a zilei, a săptămânii, a lunii este mai productiv ca să pot să cer de la el energie maximă într-un timp scurt”, a sfătuit trainerul. Când nu reușim să potrivim energia pe care o avem cu situația în care ne aflăm și când nu ne îngăduim să mai avem și pauze, creierul ia inițiativa și ne forțează, practic, să ne oprim din activitate, ceea ce ne face să fim mult mai ușor de distras.

Doi parametri foarte importanți care ar trebui respectați de toată lumea sunt somnul profund dintre orele 22:00 și 24:00 și perioada dintre ora 9:00 și 12:00 când creierul este cel mai alert și gata să proceseze informații. Mai mult decât atât, dacă avem de efectuat o sarcină mai grea la locul de muncă, cel mai indicat ar fi să o programăm în prima parte a zilei pentru a da randament maxim. Pentru a eficientiza și mai mult întregul proces, putem împărți intervalul de trei ore dintre 9 și 12 în calupuri de 50 de minute, cu câte 10 minute pauză, ca la școală. Următorul interval, din a doua parte a zilei de această dată, când creierul este din nou activ este setat între orele 16:00 și 18:00. După ora 18:00, Alice Macrina Cucu recomandă ca fiecare persoană să aibă o perioadă de reconectare cu familia, un interval de fortificare a relațiilor și de relaxare, urmând ca la ora 22:00 să se încheie ziua.

Psihologul Alice Macrina Cucu ne-a oferit un pont foarte eficient, și anume să ne luăm un interval de pauză activă la mijlocul săptămânii. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că spre exemplu miercurea putem să avem un interval pe parcursul zilei în care să ne programăm și alte activități față de ceea ce facem zilnic la locul de muncă. Am putea, de exemplu, să citim ceva, să ne gândim la noi strategii, să revizuim notițele pe care le-am luat la diverse cursuri. În felul acesta, nu mai percepem săptămâna de lucru ca pe o corvoadă și plecăm de luni din start cu ideea că în două zile vom avea un scurt răgaz pentru o relaxare a minții.

Planificarea obiectivelor

Trainerul Alice Macrina Cucu este de părere că luna decembrie este mult mai potrivită pentru stabilirea obiectivelor pentru noul an, pentru că deja dacă amânăm această activitate până în luna ianuarie pierdem niște zile importante în care am fi putut lucra pentru a ajunge mai aproape de îndeplinirea scopurilor propuse. Esențial este ca lista de obiective să conțină o planificare pentru toate sectoarele vieții noastre și nu doar pentru job. Doar așa ne putem simți cu adevărat împliniți, pentru că altfel neglijăm unele dintre aspectele cele mai frumoase ale vieții, cum sunt familia, pasiunile și timpul liber.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background