Victoria republicanilor nu garantează sfârșitul războiului, nici căderea lui Biden

Postat de pe 3 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Subiectul zilei în emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, a fost reprezentat de alegerile din SUA, aflate în plină desfășurare la momentul actual. Analistul Adrian Severin prezintă care sunt posibilele scenarii de desfășurare a luptei electorale dintre republicani și democrați.

Este pentru prima dată în istorie când alegerile de mijloc de mandat sunt pe cale să aibă consecințe deosebit de importante, atât pentru politica internă din SUA, cât și pentru politica globală. Pentru a se înțelege mai bine întregul context, Adrian Severin explică faptul că în SUA puterea este destul de difuză, destul de împărțită. Președintele nu poate face chiar absolut tot ce dorește, întrucât are un cuvânt de spus și Congresul, format din Camera Reprezentanților și Senat.

De ce sunt aceste alegeri mai importante decât cele din anii trecuți?

În cadrul alegerilor acum în desfășurare din America vor fi votate toate posturile din Camera Reprezentanților, iar în Senat se vor înlocui o treime din mandate. Consecința directă este faptul că poate fi răsturnată majoritatea, care acum aparține democraților, dar ar putea trece în mâna republicanilor. „Va fi o majoritate democrată la limită sau o majoritate republicană la limită. Un alt scenariu presupune formarea unei majorități consolidate și consistente a republicanilor, ceea ce le oferă acestora o mare marjă de manevră în Congres. Republicanii se pot folosi de acest atu pentru a bloca anumite politici ale administrației, dintre care cea mai importantă este legată de războiul din Ucraina”, explică Adrian Severin.

Adevărata miză a tuturor deciziilor luate de actuala administrație americană este păstrarea hegemoniei SUA asupra lumii, întrucât se dorește menținerea unipolarității. Pentru ca succesul în politica externă a SUA să fie garantat, guvernanții trebuie să rezolve problemele presante din politica internă. „Americanii au grave probleme de politică internă și eu cred că, nu peste prea multă vreme, e posibil să asistăm la un război civil în America. Deja se pot observa tensiuni: partidele în opoziție se acuză reciproc de fraudarea alegerilor ș.a.m.d.”, subliniază Adrian Severin. Cetățenii americani se confruntă cu o scădere bruscă a calității vieții, ceea ce poate duce la revolte.

Chiar dacă republicanii au șanse mari să câștige, Adrian Severin atrage atenția asupra faptului că există o mare diferență între ceea ce se promite și ceea ce se va realiza propriu-zis, asta și din cauza unei limitări impuse de Establishment. Totodată, și demiterea lui Biden stă sub un mare semn de întrebare, întrucât este o procedură destul de complicată și ar ațâța și mai mult războiul civil ce stă să izbucnească. Cu alte cuvinte, victoria republicanilor nu garantează automat suspendarea lui Biden sau încheierea războiului din Ucraina, conform lui Adrian Severin.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background