Un nou pas spre apropierea Chinei de Rusia. Xi vrea succes la Congresul din octombrie

Postat de pe 13 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, a fost adus în prim plan turneul de vizite externe al președintelui Chinei din aceste zile, primul de acest fel de la instalarea pandemiei.

Președintele chinez Xi Jinping iese pentru prima dată din țară după doi ani, făcând un mic turneu de vizite în Asia Centrală. Aurelian Popa declară că, în principiu, sunt două elemente ce se vor întâmpla în acest turneu. În primul rând, se va pune pe tapet din nou ‘drumul mătăsii‘, un proiect vechi la care țin toți liderii chinezi care vin în funcție. Acest proiect reflectă dorința de a se construi o cale terestră, feroviară, maritimă și aeriană pentru a transporta marfă din China în afara țării. Acesta este interesul lui Xi Jinping.

Xi Jinping trebuie înțeles citind filosofia unuia dintre președinții anteriori, Deng Xiaoping, care a introdus o strategie inedită. El susținea că populația chineză are nevoie să ‘fure‘ și să copieze din vest tot ce este bun, să filtreze tot ce au preluat de acolo și să se izoleze de restul lumii. China se va închide, dar se dorește crearea unei rețele de livrare a mărfurilor. Își fac rost de materiile prime, iar pentru export creează infrastructură rutieră și feroviară, deschid companii aeriene, fac mai multe rute maritime ș.a.m.d.

A doua chestiune este transformare prosperității economice într-o putere și abilitate militară, pentru că și-au învățat lecția după umilința din al Doilea Război Mondial. China e pe primul loc din punct de vedere al PIB-ului total de aproximativ 10 ani. Xi Jinping va cere deschiderea de noi piețe de desfacere pentru China și va cere transformarea Organizației de Cooperare de la Shanghai în Organizația de Securitate de la Shanghai. În plus, vor exista și tratative cu India, țară cu peste 70% din populație sub vârsta de 45 de ani, deci peste China din punct de vedere al puterii demografice. India trebuie atrasă în alianță, iar acum este un moment important în care China trebuie să încheie tratate.

Președintele chinez își va consolida imaginea și pentru populația internă, pentru că are nevoie să câștige la Congresul din octombrie. Regulamentele au fost modificate și poate avea mandat pe viață. Acum, Xi Jinping tebuie să pozeze într-un lider extern, dar și să acționeze ca atare. Cu India, Pakistan și cu rușii, vor realiza încă un pas, vor semna încă un tratat în vederea transformării puterii economice în putere militară. Putin și Xi Jinping vor implementa o nouă configurație geostrategică multipolară.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background