Tupeu maxim de la Pfizer și lipsa de reacție a statului român

Postat de pe 18 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a anunțat că Pfizer a dat în judecată România pentru a o forța să-și onoreze contractele, deci să mai cumpere 28 de milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Nu există încă nicio reacție de la oficialii țării. Nu e prima acțiune de acest fel, compania Pfizer procedând similar în cazul Poloniei, pe care a obligat-o să-și achite dozele comandate, dar de care nu mai are nevoie. Polonia a ajuns în instanță cu Pfizer, încercând din răsputeri să apere drepturile cetățenilor și să se apere ca țară.

România este forțată contractual să mai achiziționeze 28 de milioane de doze în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. Numărul de doze de distribuit în Europa a fost negociat de către Ursula von der Leyen cu Albert Bourla, însă achizițiile pe care le fac țările europene în baza contractului inițial se fac prin emiterea unor memorandumuri. Cele 28 de milioane de doze au fost comandate de români în mai 2021, în timp ce Ministerul Sănătății era condus de USR. Așadar, este vorba despre același memorandum de achiziționare de vaccinuri la care face referire și dosarul DNA, care vorbește de un prejudiciu de un miliard de euro.

România nu a uzitat de prerogativele pe care le-ar fi putut avea prin denunțarea contractului, spre deosebire de Polonia care s-a folosit de acest avantaj. Polonia a invocat o clauză de forță majoră din contracul Pfizer, punând accent pe presiunea financiară cauzată de afluxul uriaș de refugiați generat de războiul din Ucraina și pe perturbările economice care au urmat războiului. În plus, anpus accent pe ideea că îmbunătățirea situației pandemiei a însemnat automat o nevoie de vaccinuri semnificativ redusă.

România ar fi putut oricând să invoce argumente similare, având în vedere că are cea mai mare graniță cu Ucraina, se confruntă cu probleme economice din cauza afluxului mare de cereale ucrainene ajunse pe piața internă, dar și din cauza boicotării Rusiei. În plus, efectele pandemiei s-au redus semnificativ, cazurile de spitalizări sau decese din cauza Covid scăzând. Dacă nu denunțăm rapid contractul, România va tot lua vaccinuri până în 2027. România ar trebui să invoce faptul că există un dosar penal deschis pe tema achiziției de vaccinuri în țară, ceea ce ne-ar permite suspendarea plăților, achizițiilor și recepțiilor de vaccinuri până la soluționarea conflictului juridic.   

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background