UE vrea să dea bani Ucrainei timp de 4 ani în timp ce alegerile europene sunt peste doar 5 luni.

Postat de pe 18 ianuarie 2024

Șeful UE, Ursula von der Leyen, este convinsa că toate cele 27 de state membre vor conveni asupra ajutorului Ucrainei, scrie Reuters. „UE  vrea să dea bani Ucrainei timp de 4 ani, în timp ce alegerile europene sunt peste doar 5 luni. Ce poziție antidemocratică! Dacă vrem să ajutăm Ucraina, să o facem în afara bugetului UE și anual!”, spune Viktor Orban

Șeful executivului Uniunii Europene și-a exprimat miercuri încrederea că toate cele 27 de state membre vor conveni să acorde mai mult ajutor financiar Ucrainei, depășind opoziția Ungariei și îndeplinind o promisiune față de Kiev.

Ungaria se opune propunerii de a acorda Ucrainei 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari) din bugetul comun al UE, crescând posibilitatea ca celelalte 26 de țări să trimită fonduri în cadrul acordurilor bilaterale cu Kiev.

Dar Ursula von der Leyen, care conduce Comisia Europeană executivă a UE, a declarat Parlamentului European: „Sunt încrezătoare că vom găsi o soluție până în 27”.

Liderii UE au convenit luna trecută să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina, dar Ungaria a refuzat extinderea banilor la Kiev.

Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles la 1 februarie pentru a încerca să convină asupra asistenței financiare pentru Kiev, care se bazează în mare măsură pe sprijinul occidental în războiul său cu Rusia.

Comisia a propus canalizarea ajutorului printr-o revizuire a bugetului comun al UE pentru perioada 2024-2027, care ar oferi, de asemenea, mai multă finanțare pentru migrație și alte priorități.

Dar premierul ungar Viktor Orban a refuzat să treacă prin bugetul comun condus de Comisie, lăsând celelalte 26 de țări să ia în considerare continuarea fără Budapesta.

Oferirea de ajutor în cadrul a 26 de acorduri bilaterale este o discuție despre opțiune care este văzută ca mai complicată și mai costisitoare decât trecerea prin cuferele centrale și ar putea afecta unitatea UE.

„Europarlamentarii liberali au atacat din nou Ungaria ieri. Vor să dea bani Ucrainei timp de 4 ani, în timp ce alegerile europene sunt la doar 5 luni. În esență, ei doresc să deposedeze oamenii de drepturile de a lua decizii cu privire la viitorul lor. Ce poziție antidemocratică! Ungaria nu este de acord. Dacă vrem să ajutăm Ucraina, să o facem în afara bugetului UE și anual! Aceasta este singura poziție democratică cu doar 5 luni înainte de alegeri.” a scris Viktor Orban pe X joi

Summit pe 1 februarie

Unii membri ai Parlamentului European au criticat-o pe von der Leyen pentru eforturile ei de a-i asigura sprijinul lui Orban pentru mai mult ajutor financiar și sprijin politic continuu pentru Kiev.

Luna trecută, Comisia a deblocat accesul la 10 miliarde de euro din asistență UE pentru Budapesta, care fusese înghețată din cauza acuzațiilor larg răspândite că Orban ar dăuna democrației în Ungaria – un act pe care unii parlamentari îl compară cu mita.

Alte fonduri ale UE preconizate pentru Ungaria rămân suspendate, Orban fiind în dezacord cu Bruxelles-ul pe probleme precum drepturile migranților și ale persoanelor LGBT și libertățile academice și judiciare.

Orban a criticat, de asemenea, sancțiunile UE împotriva Moscovei de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei în urmă cu aproape doi ani și s-a lăudat cu legăturile sale cu Kremlinul.

Legislativul UE va vota joi o rezoluție fără caracter obligatoriu care condamnă „eforturile deliberate, continue și sistematice ale guvernului ungar de a submina valorile fondatoare ale UE”, potrivit unui proiect.

Proiectul descrie veto-ul lui Orban de luna trecută drept „în deplină lipsă de respect… a intereselor strategice ale UE”.

De asemenea, solicită un alt pas într-o procedură de aplicare a statului de drept care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în UE, deși acest lucru este puțin probabil în viitorul previzibil. (1 USD = 0,9190 euro)

sursă: Reuters


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background