SUA reprezintă un real pericol pentru Europa, atât din cauza înclinațiilor expansioniste, cât și din cauza complexului său de superioritate

Postat de pe 12 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În prima parte a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adrian Severin a analizat perspectivele geopolitice principale ale lui 2023, de la mersul războiului din Ucraina, la relaționarea UE-SUA în contextul decăderii economice occidentale, respectiv axa Moscova-Beijing ce vectorizează țările din BRICS.

Adrian Severin și-a început analiza, afirmând că: „Principala amenințare la ora actuală care vizează întreaga comunitate internațională, amenințare din care decurg toate celelalte amenințări, este refuzul Statelor Unite de a intra în negocieri multilaterale pentru definirea unei ordini mondiale noi care să nu mai fie americano-centrică”. Din cauza acestui refuz și din cauza acestei îngâmfări a Statelor Unite, au de suferit atât cei din America Latină, cât și restul lumii, fiind demarat un proces din ce în ce mai intens de militarizare și înarmare în mai multe colțuri ale lumii. Ca într-un joc de domino, o criză aduce altă criză și uite așa se țese o pânză imensă de crize de toate tipurile, alimentare, sanitare, criza investițiilor în resurse umane, care acoperă întregul glob.

Aceste sectoare care necesită îmbunătățiri ar trebui să reprezinte prioritățile de vârf ale guvernanților, însă se pare că în realitate ele sunt umbrite de strategiile de militarizare politică și de faptul că SUA preferă să-și sacrifice valorile, ale căror promovare le-a adus anterior simpatia publică, pentru a ține cu dinții de hegemonia lor. Siguranța națională a României este indirect afectată, pentru că a crescut semnificativ procentul populației care începe să nu mai creadă în SUA și care începe să resimtă o reală antipatie față de hegemon, toate acestea în timp ce facem parte din niște alianțe guvernate de SUA. Această debusolare generală periclitează siguranța națională a țării.

„Aici avem o mare problemă: că președinții americani își dau seama de importanța unei Europe autonome strategic, care în același timp este aliat strategic al Statelor Unite, abia la sfârșitul ultimului lor mandat, adică exact atunci când nu mai pot face nimic și nu mai pot influența deciziile politice”, a concluzionat cu amărăciune Adrian Severin. Americanii par să meargă pe strategia NATO, pe care analistul a amintit-o și în alte ediții ale emisiunii, și anume: America în Europa, Rusia în afara Europei și Germania la pământ. La un moment dat, chiar președintele Macron și cancelarul Angela Merkel identificau în America o amenințare reală la adresa Europei, subliniind astfel înclinațiile de a domina Europa ale americanilor. Cam pe aici ne situăm și acum.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background