Solicitările UE pentru Ucraina – drepturile minorităților și corupția endemică

Postat de pe 14 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a vorbit despre problemele majore cu care se confruntă Ucraina și care îi blochează aderarea la UE.  

Comisia de la Veneția recomandă Ucrainei să revadă o serie de dispoziții în noua lege a minorităților naționale. Noua lege ucraineană a minorităţilor naţionale oferă garanţii în conformitate cu standardele internaţionale, dar pentru asigurarea deplinei conformităţi cu aceste standarde unele dispoziţii ale legii trebuie reconsiderate, a estimat luni într-o opinie Comisia de la Veneţia – Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, care a sesizat faptul că diminuarea considerabilă a predării în limbile minorităţilor în Ucraina pune în pericol identitatea lingvistică a acestor minorităţi.

Printre recomandările formulate astfel de panelul de experţi al Consiliului Europei regăsim asigurarea corespunzătoare a dreptului de acces la mass-media în limbile minorităţilor, precum şi reconsiderarea dispoziţiilor din alte legi ce restrâng libertatea folosirii limbilor minorităţilor sau care prevăd tratamente diferenţiate ale limbilor minorităţilor.

Și Consiliul European a pus presiune pe Ucraina să revizuiască aceste legi. Consiliul European a cerut marți Ucrainei să nu pună în aplicare legea cu privire la oligarhi. Măsurile adoptate de Kiev „provoacă îngrijorări grave” în ceea ce priveşte conformitatea lor cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Legea nu trebuie să fie aplicată în stat. Consiliul Europei îi recomandă Ucrainei să-şi consolideze legislaţia în domenii precum concurenţa, combaterea corupţiei, transparenţa pieţelor publice, concentrarea media şi spălarea banilor.

Iosefina Pascal a atras atenția asupra faptului că detaliile acestea ieșite la iveală abia acum, deși analiștii și jurnaliștii serioși avertizau asupra lor de mult timp și erau numiți putiniști, poate să fie un indicator al imposibilității de aderare la UE a Ucrainei.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background