Romoșan: În Africa e țintit deocamdată combustibilul nuclear al Franței

Postat de pe 17 august 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, analistul Petru Romoșan a pus sub lupă confruntarea din Africa între Rusia-SUA-China, arătând care ar putea fi consecințele geopolitice planetare.

Africa a devenit frontul confruntării neoficializate dintre Rusia, SUA și China. Deși toată lumea acuză Rusia că a pregătit o serie de lovituri de stat în Africa de Vest, Rusia nu e primul jucător în această poveste. Primii jucători sunt chiar africanii care, ajunși la o anumită maturitate politică și socială, încearcă să facă o adevărată decolonizare după decolonizarea înscenată din anii ’60, potrivit spuselor lui Petru Romoșan. Mai mult decât atât, africanii vor să scape de francezii care au încercat să-și impună propriile valori de stânga și să stârpească tradițiile africane păstrate de mii de ani.

În anii ’60, la momentul eliberării regiunilor colonizate din Africa, s-a înființat la Moscova Universitatea Patrice Lumumba, unde erau instruite cadrele din Africa. Foarte mulți dintre actualii politicieni și oameni din serviciile secrete africane au fost instruiți la Moscova și vorbesc limba rusă. Terenul era pregătit, iar rușii îl folosesc astăzi pentru a se răzbuna pe Franța pentru sprijinul acordat Ucrainei în război, lovind totodată în Uniunea Europeană.

Interesele sunt de toate părțile: țările africane nu se pot rupe complet de SUA, care încă dețin Fondul Monetar Internațional, China urmărește expansiunea economică, iar Rusia își menține relațiile diplomatice extrem de bune cu Africa. Franța, în schimb, va avea foarte mult de suferit dacă își pierde influența în Africa tocmai pentru că uraniul folosit în fabricarea armelor nucleare provine din Niger.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background