Romoșan: Dughin e un critic dur al lui Putin

Postat de pe 22 august 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de luni, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre posibilele motive ale atentatului desfășurat în week-end în Rusia, atentat ce s-a soldat cu moartea Daryei Dughin, fiica renumitului filosof și analist rus Aleksandr Dughin.

„Alexander Dughin este un mare prieten al românilor. În prefața cărții ‘La bazele politicii‘, Dughin spune că ‘România a dat lumii, mai ales în secolul XX, o întreagă pleiadă de genii de nivel mondial: Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu și mulți alții. Deși o țară mică din estul Europei, România a avut în plan intelectual o contribuție semnificativă la civilizație.‘ E foarte important că noi, românii, în condițiile în care practic diplomatic nu mai avem relații reale cu Rusia, avem o cale de comunicare la un nivel foarte bun, la nivelul lui Aleksandr Dughin care este foarte atașat de Româia”, arată Petru Romoșan.

„E absolut ridicolă titulatura de ‘ideologul lui Putin‘ și eu cred că nu a fost ideologul lui Putin nici înainte de 2014. Nu există nicio fotografie Putin împreună cu Dughin, nu există nicio vorbă spusă de Putin despre Dughin”, demonstrează Petru Romoșan.

„Presa occidentală a căzut într-o teribilă capcană a propagandei care amintește de al Doilea Război Mondial. Eu cred că Dughin este un personaj mai important decât Putin pentru Rusia. Eu cred că Putin poate fi înlocuit, spre deosebire de Dughin, și că inclusiv războiul din Ucraina grăbește înlocuirea lui Putin. GRU spune că Rusia trebuie să se bazeze mai mult pe partea asiatică, în timp ce Putin provine din KGB care e prooccidental”, explică analistul Petru Romoșan.

Posibile cauze ale atentatului

„Încă nu știm toate detaliile, dar cel mai evident lucru este că avem de-a face cu o continuare a războiului de gherilă, singurul de care mai sunt capabili ucrainenii și patronii lor occidentali. Ucrainenii nu mai sunt de capul lor, ci sunt niște nefericiți de proxy”, afirmă Petru Romoșan.

„Întâmplător, cu 12 ore înainte de teribilul atentat, Dughin a postat pe Telegram un articol foarte dur la adresa guvernului rus și a spus între altele că ‘regimul unui status-quo nu poate dura mai mult de 6 luni. Rezistența disperată a regimului atlanto-nazist de la Kiev obligă Rusia la transformări interne importante, cardinale, structurale, ideologice, personale, instituționale, strategice. Mi se pare că, odată cu debutul toamnei, lumea va deveni din ce în ce mai conștientă de necesitatea unei mari schimbări în Rusia‘”, citează Petru Romoșan, subliniind că articolul are legătură cu starea de spirit a rușilor de astăzi, exprimată de unul dintre cei mai mari reprezentanți ai lor.

„Din informațiile pe care le-am putut culege din Rusia, lumea este extrem de indignată împotriva puterii politice de acolo și că s-a ajuns aici din cauză că ea nu a fost  suficient de hotărâtă. Principalul acuzat în afacerea morții lui Dughin este Putin însuși, pentru că n-a făcut ce trebuia să facă”, concluzionează Petru Romoșan.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background