Romoșan: Cuplul Firea-Pandele a fost promovat și protejat de foști securiști sau acoperiți.

Postat de pe 17 iulie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, analistul Petru Romoșan a evidențiat care sunt concluziile și consecințele scandalului Firea-Pandele și ce a aflat opinia publică despre organizarea politico-administrativă românească.

În 2016, PSD-ul condus de Liviu Dragnea, om politic despre care s-a aflat ulterior că se afla sub controlul Statului Paralel, a câștigat alegerile. În acest context, oricine ar fi fost numit de Liviu Dragnea drept candidat la primăria generală ar fi câștigat. Liviu Dragnea a ales-o pe Gabriela Firea, deși aceasta venea după o campanie care nu a avut succes. Petru Romoșan a explicat că Dragnea a luat această hotărâre de a o propulsa pe Firea în mediul politic tocmai pentru că aceasta venea de la televiziunea lui Dan Voiculescu, avea o enormă notorietate și știa să vorbească bine, datorită experienței anterioare, față de alți politicieni care aveau discursuri slabe, deci era utilizabilă.

De la demisia Gabrielei Firea a ieșit public să-i ia apărarea doar soțul ei, Florentin Pandele, ea neavând nicio intervenție. Dacă tot este băgat la înaintare, mai mult sau mai puțin cu voia lui, merită să i se facă un profil politic și lui Florentin Pandele. Fost căpitan de Marină, coleg cu Băsescu (zis și Petrov), implicat în dosarul Flota, având fel de fel de legături suspecte cu rezerviști, intrat ulterior în UNPR-ul lui Gabriel Oprea, trecut prin toate partidele mari, Pandele a strâns o avere colosală care îi conferă puterea să facă fel de fel de manipulări politice și despre care nu se știe exact cum a fost obținută.

Gabriela Firea, băcăuancă la origini, a venit în București și a ajuns direct la Radio Contact, deținut în anii ’90 de către Călin Popescu Tăriceanu, lucrând apoi cu Mugur Isărescu, președintele Băncii Naționale a României, urmând apoi să ajungă la televiziunea lui Dan Voiculescu de unde s-a propulsat în politică. Toți cei enumerați au avut relații consolidate cu serviciile secrete încă de dinainte de ’89. E posibil ca Pandele să fi urmărit să beneficieze de aceste relații ale Gabrielei Firea ca să câștige și mai multe avantaje. Însă s-a mers prea departe cu jocurile politice pe care le-au gândit Bonnie și Clyde de Voluntari.

Cei care au profitat din plin de scandalul Firea-Pandele au fost cei de la USR, în timp ce membrii AUR au fost foarte pasivi. Petru Romoșan consideră că lipsa lor de acțiune se datorează faptului că de izbucnirea scandalului și de demiterea lui Firea e responsabil mai degrabă partenerul strategic, astfel că AUR-ul a preferat să stea cuminte în banca sa, neavând neapărat competențe în această situație.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background