România ratează ocazia rară în istorie de a se uni cu Republica Moldova

Postat de pe 21 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM,  a fost analizată situația disperată din punct de vedere economic a Republicii Moldova, întrucât aceasta se confruntă cu blocarea importurilor de gaz, cu dublarea prețurilor la energie și cu o inflație ce atinge cote colosale.

Economistul Petrișor Peiu realizează o analiză bine structurată despre fenomenul grav ce are loc acum în Republica Moldova. Este vorba aici și despre o posibilă abandonare a Republicii Moldova într-un moment în care ea se află într-o situație economică aproape de catastrofă.

Pentru a înțelege foarte clar situația Republicii Moldova, Petrișor Peiu realizează o analiză structurată pe mai multe planuri. O primă coordonată deosebit de importantă este reprezentată de situația economică în sine pe care o are Moldova. Republica Moldova se află în recesiune, a treia din ultimii șapte ani. Petrișor Peiu explică faptul că în primul semestru al anului 2022 a fost înregistrat același PIB ca în 2021, asta în contextul în care inflația este peste 35%.

Se pare că Republica Moldova are a doua cea mai mare rată de inflație din Europa, după Turcia care are o rată egală cu 70%. Se înregistrează o rată de 35% inflație în Basarabia, în timp ce Ucraina și Rusia, țări implicate într-un război, au 23,8%, respectiv 14,3%.

Inflația aceasta exagerat de ridicată se resimte în scumpirile produselor și serviciilor propriu-zise de care au nevoie cetățenii. Deși Republica Moldova este considerată o țară agrară și un mare producător agricol, produsele alimentare s-au scumpit cu 39%. De asemenea, moldovenii se confruntă cu o creștere teribilă a prețurilor în cazul serviciilor, ajungând la o scumpire cu 43%. Facturile la energie s-au scumpit cu 92%, dar salariu mediu brut a crescut cu mai puțin de 14%.

Urmările unei astfel de crize majore

Astfel de crize exacerbate vor avea ca prim efect o stare de nemulțumire generală a populației. Ia naștere un fenomen extrem de periculos, potrivit lui Petrișor Peiu. Crește gradul de frustrare a oamenilor, scade dramatic încrederea în Maia Sandu și în partidul acesteia. Petrișor Peiu atrage atenția asupra faptului că singurii care capitalizează această stare de frustrare intensă sunt cei din partidul lui Ilan Șor, o grupare pro-rusă și rusofonă.

Întreaga situație creată în Republica Moldova ar trebui să-i îngrijoreze pe guvernanții de la București. Problema și mai gravă este că România nu pare să acționeze în mod concret, ci doar la nivel declarativ, pierzând astfel șansa istorică de a forța o posibilă unire cu frații de peste Prut. Republica Moldova nu are altă șansă decât să se întoarcă spre Ucraina sau România pentru a cere ajutor, însă aceste două țări nu pot oferi un sprijin semnificativ din cauza propriilor deficiențe.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background