România, locul unde 40% dintre copii nu trec de CAPACITATE, dar se pune accent pe Școala Altfel

Postat de pe 31 martie 2023

România Educată: locul unde 40% dintre copii nu trec de CAPACITATE, dar profesorii se îngrijesc să ducă elevii la filme dubioase și/sau acțiuni (pseudo)ecologice

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă” difuzată la Radio Gold FM, Andrei Gușă a adus în prim plan carențele sistemului actual de învățământ din România, concentrându-și analiza pe modul în care elevii sunt încurajați să participe la fel de fel de activități extracurriculare care n-au nicio legătură cu educația, creându-se astfel o prăpastie imensă și greu de astupat între copii și educație.  

Radio Gold FM a fost sancționat săptămâna aceasta, ca în multe alte rânduri, pentru că a „îndrăznit” să aducă în atenția publicului cazul deosebit de grav ce s-a petrecut la Școala Centrală din București. CNA-ul a decis să amendeze postul cu suma de 5.000 de lei pentru că moderatorii diverselor emisiuni de la radio și-au permis să vorbească despre cum elevii Școlii Centrale din București au participat, în cadrul săptămânii Școala Altfel, la o activitate extracurriculară nepotrivită vârstei. Este vorba despre controversatul film „Close” pe care l-au vizionat elevii claselor a 7-a și a 8-a, fiind duși de domnii profesori de la instituția de învățământ anterior menționată.  

Cazul a stârnit la momentul respectiv un imens val de reacții și de critici, atât din partea părinților, susținuți de Alianța Părinților, cât și din partea societății în general. Asta pentru că, așa cum a evidențiat Alianța Părinților, filmul la care au fost duși elevii părea să promoveze tendințele LGBT, dar și ideea că suicidul apare tot mai des în rândul copiilor, în special la adolescenți, pornirile acestea fiind adeseori alimentate tocmai de răspunsul negativ primit în urma exprimării sentimentelor pentru un potențial partener de același sex.

Este clar că sistemul de învățământ este viciat, iar proiectul „România Educată” pe care îl lansa președintele Klaus Iohannis cu atâta entuziasm și speranță în primii săi ani la guvernare se năruie pe zi ce trece. Se implementează de la un an la altul fel de fel de proiecte care să aerisească programa școlară îmbâcsită, cum ar fi Săptămâna Verde sau Școala Altfel, idee ce nu ar fi rea dacă nu ar rezulta exact opusul educației. E benefic și chiar recomandat ca elevii să mai desfășoare și alte activități decât orele obișnuite care ajung să devină adesea o rutină plictisitoare. Problema apare când ne dăm seama că, deși astfel de proiecte sunt menite să-l învețe pe elev și altceva decât materiile clasice studiate la școală, pare mai mult că elevii profită de prilej pentru a se îndepărta și mai mult de învățătură.

Pe toată perioada cât se derulează aceste săptămâni altfel, nu se deschide nici măcar o carte, se merge la filme nepotrivite, ca să nu spunem chiar dubioase, se intră într-un soi de amorțeală mentală din care greu își mai revin elevii și-așa ultra-plictisiți și dezinteresați. Fel de fel de publicații prezintă cum simulările examenului de Evaluare Națională au fost un real fiasco, elevii obținând într-o proporție alarmant de mare note sub 5 la proba de la matematică. Alte articole prezintă cum elevii de la țară sunt îndemnați să renunțe la examen ca să nu strice prestigiul școlii. Statisticile oficiale, prezentate de Edupedu în anul 2020, arată cum aproape 40% dintre elevii care au intrat în anul 2012 în clasa I nu au luat măcar media 5 la Evaluarea Națională sau nu au ajuns la acest examen.

Profesorii au ieșit în stradă săptămâna aceasta, cerând să le fie mărite salariile. Au și ei dreptatea lor, însă nimic nu scuză rezultatele extrem de rușinoase obținute de elevi la evaluările oficiale. Dacă din clasa a 8-a se începe cu leneveala și cu dezinteresul, este clar că trendul va rămâne același și pe parcursul liceului și se va ajunge la rezultate la fel de slabe, dacă nu chiar mai slabe, și la așa-zisul „examen al maturității”.

„Stimați profesori, m-aș bucura să vedem măcar o voință, dacă deocamdată nu există putință, să remediem chestiunile acestea. Să nu ne mai aruncăm într-un mod deșănțat în propaganda cu Săptămâna Verde și cine știe ce filme până nu se rezolvă aceste probleme. Până la urmă, scopul școlii este să absolve cât mai mulți și să aibă cunoștințe. După putem vorbi despre Săptămâni Verzi și orice tip de săptămâni și de majorarea salariilor. Am să reiterez o idee pe care o menționează și Nicolae Balașa în editorialul său (Despre tipul de societate în care trăim și marxismul cultural – Solid News): va fi foarte greu să rămânem într-o lume liberă dacă creștinismul va sucomba”, a concluzionat Andrei Gușă

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background