Responsabili pentru pierderea de miliarde cu Roșia Montană sunt Băsescu, Ponta și Coldea

Postat de pe 6 februarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a dezvăluit detalii exclusive despre scandalul Roșia Montană, indicând care sunt vinovații și pagubele.  

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu și-a început analiza realizând o paralelă între trecutul Hidroelectrica și scandalul Roșia Montană. Acesta a explicat că Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie, a fost introdusă la un moment dat într-o capcană, pe considerentul că nu mai poate vinde direct consumatorilor energie, enunțându-se necesitatea creării unor intermediari, care să preia energia de la diverși furnizori și să o livreze ulterior către consumatori. Așa se face că „băieții deștepți din energie” au câștigat miliarde de dolari, campion absolut fiind Energy Holding. Proprietarul acestei companii este Bogdan Buzăianu, om care a devenit cetățean elvețian, finul lui Dan Ioan Popescu, fostul Ministru al Economiei.

Pentru a facilita acest proces de tranziție, s-a făcut „o lege cu dedicație”, în vremea mandatului de premier a lui Adrian Năstase. Conform contractelor încheiate de traderi, Energy Holding și Hidroelectrica, producătorii se obligau să livreze anumite cantități de energie; în caz contrar, aveau să plătească penalizări. Într-un an de secetă mare, Hidroelectrica nu a mai putut să producă atât cât i se cerea, moment în care traderii, cu sprijinul unor oameni politici din România, au luat cu asalt compania, solicitând penalizări în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro. Asta ar fi dus automat la falimentarea și preluarea ostilă a Hidroelectrica. A avut loc un proces, dar existau temeri reale că judecătorul ar fi putut fi mituit pentru a ceda în favoarea traderilor, având în vedere câți bani erau în joc. Statul român a recurs la cel mai mare expert pe care îl avea la acea vreme, anume la Petre Roman, care a realizat un studiu amănunțit prin care a demonstrat că seceta este cea care a cauzat diminuarea producției, salvând astfel Hidroelectrica.

Există similitudini între această problemă întâmpinată de Hidroelectrica și scandalul Roșia Montană. În cazul Roșia Montană, SRS a identificat 3 etape prin care câștigă cei care au pus la cale toată operațiunea împotriva statului român. Prima este reprezentată de Bursa de la Toronto: fără să se producă măcar o tonă sau un kilogram de minereu de aur din Roșia Montană, s-au câștigat sume fabuloase în baza acestui depozit natural de aur pe bursă. Niște oameni ingenioși au creat un fond de acțiuni care au început să oscileze: când Traian Băsescu se exprima împotriva proiectului Roșia Montană, acțiunile scădeau, iar oamenii avizați le cumpărau rapid la preț mic; când premierul Victor Ponta dădea semnale pozitive în legătură cu acest proiect, acțiunile creșteau. Ponta și Băsescu acționau public asemenea unor dușmani, iar în culise își împărțeau profiturile financiare și puterea în justiție (Ponta propunând-o pe Kovesi la DNA, iar Băsescu pe Udrea la DIICOT).

Următoarea linie de atac, în conivență cu înalți demnitari și funcționari români, a inclus procurarea de documente necesare pentru un viitor proces. Ca să câștige, au făcut sute de solicitări și adrese trimise autorităților statului, dintre care unele erau complice. Acesta este dosarul care se judecă în aceste zile și pentru care România va pierde miliarde de euro. În final, a treia linie de atac, descrisă de către jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, este Roșia Poieni. În timp ce toată lumea era preocupată de scandalul Roșia Montană, Gold Corporation a început exploatarea unor alte minereuri de aur de la Roșia Poieni.

Beneficiarii de pe urma procesului intentat statului român sunt Beny Steinmetz, oamenii lui și toți complicii din jurul lor, iar în plan intern vor avea de câștigat Ponta, Băsescu și toți cei care i-au ajutat.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background