Războiul din Ucraina și distrugerea Uniunii Europene – cele mai importante evenimente ale anului 2022

Postat de pe 20 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de marți, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a amintit care au fost evenimentele majore care au marcat anul 2022 și a oferit o scurtă analiză pentru fiecare dintre ele.

Sorin Roșca Stănescu a punctat faptul că de departe cel mai important eveniment internațional al acestui an a fost izbucnirea războiului din Ucraina care se transformă încetul cu încetul într-un război de uzură. „Opiniile realiste spun că va continua pe tot parcursul anului viitor acest război”, a adăugat jurnalistul.

SRS a recunoscut că nu se aștepta ca Putin să pornească un astfel de război, mai ales pentru că are reputația de ‘bun jucător de șah politic’, iar decizia de a începe conflictul în Ucraina îl dezavantajează. „El avea toate cărțile în mână dacă nu pornea acest război. Avea toate mijloacele de presiune posibile pentru a obține anumite lucruri pe care Rusia și le dorește, cea mai importantă fiind obținerea unei poziții mai confortabile la masa marilor decizii”, a precizat Sorin Roșca Stănescu.

În urma războiului pornit de Federația Rusă cel mai mult au de câștigat SUA și marile companii care fabrică armament. „SUA au tăiat cordonul ombilical dintre Moscova și Berlin, au făcut din Germania o putere mult mai mică, care nu mai poate fi o putere hegemonică la nivel european și nici nu mai poate dirija UE în politici ostile față de Washington”, a explicat SRS.

Drept urmare, se creează o axă de putere în jurul Beijingului, axă în care Rusia va pica pe locul al doilea după China. Cu toate că Rusia face parte din noile alianțe ce se formează în blocul de est, SRS susține că statele asiatice din alianță nu susțin demersul beligerant al liderului rus, făcând presiuni asupra acestuia pentru ca războiul să fie stopat.

Pe flancul opus, UE este pe cale să facă implozie sau să se compromită, potrivit spuselor lui Sorin Roșca Stănescu. Liderii europeni caută o soluție care să combată această problemă internă și merg chiar înspre renunțarea la deciziile luate în unanimitate și trecerea la decizia unei majorități, ceea ce ar dezavantaja țări mai mici cum este și România. Iar faptul că UE ia decizii în numele nostru se datorează deciziilor foarte inspirate ale politicienilor de la guvernare care au secat România picătură cu picătură de suveranitate.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background