Putin și Xi vor oferi lumii euroatlantice un model de colaborare pentru pace
Postat de Gold FM Radio pe 15 septembrie 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a vorbit despre evenimentele marcante din politica internațională din aceste zile, printre care se numără întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping în contextul Summit-ului Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Întâlnirea dintre liderul Rusiei, Vladimir Putin, și liderul Chinei, Xi Jinping, este un eveniment deosebit de important prin simplul fapt că are loc. Rusia se întâlnește cu aliații săi: China, India, Pakistan, Uzbekistan, Iran și celelalte țări din regiunea centrală a Asiei. În pofida situației delicate în care se află Rusia și China, se pare că organizația este atractivă și mai există și alte state care vor să se alăture alianței.
Conform spuselor lui Adrian Severin, acesta este un mesaj transmis euroatlanticilor menit să sublinieze importanța adevărată a statelor asiatice foarte puternice, în special din punct de vedere demografic, dar nu numai. Adrian Severin susține că statele asiatice încă își doresc să aibă o înțelegere cu lumea euroatlantică și nu doresc să o distrugă, spre deosebire de tendințele complet opuse ce vin din partea Europei și SUA.
Ce se va aduce în discuție la Summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai?
La acest tip de întâlniri cum este Summit-ul Organizației de la Shanghai se discută întotdeauna formula prin care se pot ține la rece anumite rivalități vechi dintre membrii alianței. „Este meritul nostru, al lumii euroatlantice, că-i ținem împreună, creând o concentrare de putere mult mai mare decât puterea noastră”, declară Adrian Severin. Se va discuta și despre rolul foarte important pe care îl va deține India.
Liderul Chinei iese din țară pentru prima dată în ultimii doi ani, lucru care arată cât de importantă este participarea la Summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai. Adrian Severin subliniază că Xi Jinping are o serie de obiective clare pe care dorește să le rezolve la Samarkand. Se amintește, din nou, importanța ‘Drumului mătăsii‘ și dezbaterea unor strategii de apărare a Chinei.
Adrian Severin concluzionează cu ideea că structurile trilaterale și multilaterale disipează mai bine tensiunile. Dacă problema Asiei Centrale va ajunge să fie negociată între Rusia, Turcia și China, acest lucru va fi benefic pentru pacea lumii. Adrian Severin sugerează că lumea euroatlantică ar trebui să se asocieze acestui curent.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro