Purice: Iohannis pare că a pierdut influența la “rotativă”! Calendarul rotativei guvernamentale

Postat de pe 24 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a prezentat dacă și cum se va face rotația guvernamentală, înainte cu două zile de anunțata demisie a premierului Nicolae Ciucă.

Orice amânare a rotativei guvernamentale îi convine actualului președinte, Klaus Iohannis, pentru că îi oferă șansa de a-și păstra influența pe care o are în guvern prin păstrarea miniștrilor loiali lui și câștigă astfel timp pentru a găsi alte formule de guvernare în afară de cea care îl așează pe Marcel Ciolacu în fotoliul de premier. Iohannis a încercat să revină în jocul politic în aceste negocieri ce țin de rotativa guvernamentală prin greva profesorilor, punând presiune pe negocieri și încercând să-și mărească influența pe care a pierdut-o în interiorul guvernului prin numirea consilierilor prezidențiali în funcții de miniștri.

Decizia lui Marcel Ciolacu, anunțată sâmbătă, de sistare a negocierilor până la stoparea grevei profesorilor a fost o măsură inteligentă. Iohannis nu mai are de ales și trebuie să se replieze pe actualul joc. Guvernanții au folosit greva profesorilor împotriva lui Iohannis, punând accent pe cât de urgent ar trebui să se facă rotativa pentru ca noii miniștri să negocieze cu profesorii și să-și ia anumite angajamente față de aceștia.

A apărut un calendar al rotativei guvernamentale, publicat de stiripesurse.ro:

Vineri, 26 mai: Premierul Nicolae Ciucă își depune mandatul de premier.

Sâmbătă, 27 mai: Președintele Klaus Iohannis se consultă cu partidele la Cotroceni și îl desemnează premier pe liderul PSD Marcel Ciolacu.

Duminică, 28 mai: Coaliția de guvernare stabilește alocarea portofoliilor pe partide și programul de guvernare.

Luni, 29 mai: PSD, PNL și eventual UDMR dacă rămâne în Guvern, validează în ședințe interne separate propriii miniștri care vor ocupa portofoliile care revin fiecărei formațiuni.

Marți, 30 mai: Audierea miniștrilor, votul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului și depunerea jurământului la Cotroceni de către noii miniștri.

Miercuri 31 mai: Prima ședință de Guvern a noului cabinet.

***Calendarul poate suferi modificări și învestirea noului Guvern se poate amâna dacă partidele nu vor cădea rapid de acord pentru împărțirea portofoliilor

Amânarea rotativei guvernamentale va demonstra cetățenilor că cel care nu vrea să rezolve problema din învățământ și a grevelor este Klaus Iohannis. Așadar, Marcel Ciolacu, actualul lider al PSD și cel mai proeminent lider politic al țării, este cel care va fi învestit în funcția de premier. Va fi o formulă cu 18 ministere și va fi în mod cert schimbat Eduard Novak de la Ministerul Sportului, și Rafila va pleca din cauza unor probleme din pandemie, se schimbă și Daea, Budăi și Spătaru, Grindeanu va rămâne la Transporturi și Virgil Popescu la Energie.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background