Protestul agricultorilor europeni la Bruxelles și greva transportatorilor. Se cere renegocierea PNRR

Postat de pe 23 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a adus în prim plan faptul că agricultorii români au participat astăzi la Bruxelles la manifestul fermierilor și cooperativelor, organizat de Grupul de la Vișegrad extins.

Agricultorii români au decis să participe la acest miting, fiind profund nemulțumiți de problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar în contextul conflictului din Ucraina. La acest protest sunt prezenți 200 de participanți din 6 țări: România, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Polonia. Un sfert dintre aceștia sunt reprezentanții României.

„Nu toate țările din Europa Centrală și de Est afectate de liberalizarea comerțului cu Ucraina sunt compensate. Noi subliniem sprijinul nostru pentru poporul ucrainean, sperăm să se încheie rapid conflictul, dar un astfel de ajutor nu trebuie să pericliteze viabilitatea și competitivitatea fermierilor din UE sau să conducă la lichidarea acestora”, se arată într-un comunicat oficial.

Reprezentanții spun că situația actuală este extrem de gravă, fermierii din țările participante confruntându-se în prezent cu o scădere rapidă a prețurilor și cu lipsa cererii de cereale și semințe oleaginoase din cauza unui exces al ofertei față de cerere. Culoarele de solidaritate nu funcționează, situația fiind cauzată în principal de importul fără taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene care intră în UE. Europa Centrală și de Est este inundată de producția ucraineană, prin urmare acestea vor căuta alte alternative de depozitare sau de comercializare.

Va exista un blocaj total în următoarea campanie de recoltare. Astfel, o mulţime de cantităţi recoltate vor fi lăsate şi puse direct pe câmp sau nu vor fi recoltate deloc, deoarece nu există transport şi nici spaţiu de depozitare disponibil.

COTAR (Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România), Apte2002 și Apulum, sindicate ale transportatorilor, reiterează cererea lor cu privire la renegocierea de urgență a PNRR, pentru că impunerea unor roviniete de 6 ori mai scumpe din 2026 ne va duce la faliment și va distruge definitiv economia țării.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background