Datele genetice ale românilor vor fi introduse în baza de date a UE!

Postat de pe 23 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de marți, moderatoarea Iosefina Pascal a vorbit despre cum domnul Alexandru Rafila, care apare în peisajul media din an în Paște mai nou, este foarte preocupat de combaterea medicamentelor minune, în loc să se preocupe de informarea românilor cu privire la faptul că datele lor genetice vor fi introduse într-o bază de date europeană, fără a se cunoaște însă în ce scop se fac aceste demersuri.  

Apar la televizor sau pe rețelele de socializare tot felul de reclame exagerate sau chiar false în care se supraestimează beneficiile unor medicamente sau ale unor suplimente. Deși sunt extrem de deranjante astfel de reclame uneori, fiind băgate la înaintare într-un mod ostentativ, totuși nu reprezintă o prioritate. Dar iată că domnul Rafila nu este de aceeași părere.

Alexandru Rafila se ocupă de eliminarea site-urilor care promovează medicamente-minune și care folosesc imaginea unor medici pentru a le face publicitate. Există instituții care să se ocupe de astfel de acțiuni, nu este nevoie de intervenția domnului Rafila. El ar trebui mai degrabă să se asigure că există suficiente medicamente în România, că pacienții primesc tratamentele necesare la timp.

Alexandru Rafila le-a recomandat oamenilor să nu achiziționeze medicamente de pe Internet și să nu schimbe de capul lor tratamentele oferite de un specialist. Există o serie de ONG-uri în România care fac un soi de „trafic de medicamente” tocmai pentru că țara noastră se confruntă cu o penurie de pastile și antibiotice necesare multor pacienți, iar tratamentele care există se găsesc extrem de scump în farmacii.

O altă problemă care amenință România este faptul că datele genetice ale românilor vor fi introduse într-o bază de date genetice a UE. Informația a venit de la publicația Național, care mai spune că există o strategie ce cuprinde următorii 7 ani în care se dorește implementarea mai multor măsuri, printre care cea amintită anterior, dar și introducerea obligativității vaccinării (legea vaccinării se preconizează a fi introdusă până în anul 2024). Baza de date din România va fi creată și își va coordona activitățile de cercetare inclusiv cu European Health Data Space, baza de date din domeniul sanitar a UE.

Se pun mai multe probleme în ceea ce privește această inițiativă. În primul rând, cum vor fi recoltate datele genetice ale indivizilor? Oamenii au fost informați cu privire la noile măsuri ce vor fi implementate în foarte scurt timp? Li s-a cerut permisiunea? La ce folosesc aceste date genetice, în afară de „cercetare și dezvoltare”, sintagmă foarte vagă de altfel?

Este foarte probabil ca datele recoltate de la subiecți din UE să fie folosite în terapia genetică. Iosefina Pascal a vorbit în weekend, într-un live de pe pagina sa de Facebook, despre un document al americanilor care prezintă atât tipurile de arme biologice ale viitorului și riscurile pe care le au acestea, cât și detalii despre terapia genetică ca potențială armă biologică.

Așadar, există un dubiu rezonabil ca această inițiativă a UE, care-și propune colectarea a peste un milion de genomuri umane, să se întoarcă împotriva populației și să devină o reală armă biologică. A aflat domnul Rafila despre asta sau habar n-are? Cine îi anunță și pe români că urmează să le fie introduse datele genetice într-o bază de date europeană?

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background