Procesul lui Trump pentru documente clasificate a fost amânat pe termen nelimitat

Postat de pe 8 mai 2024

Această decizie înlătură probabilitatea ca fostul președinte american să fie judecat înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie în acest caz în care a ascuns dosare secrete după încheierea mandatului său, scrie Le Figaro

Un tribunal din Florida a amânat pe termen nelimitat începerea procesului penal al fostului președinte american Donald Trump , acuzat că a folosit cu neglijență documente clasificate, potrivit unei decizii pronunțate marți, 7 mai. Procesul în acest caz al candidatului republican la președinție din noiembrie trebuia să se deschidă pe 20 mai, însă judecătorul federal a considerat această dată insuportabilă din cauza numărului de cereri preliminare prezentate instanței. Aileen Cannon, magistrat numit de fostul presedinte, nu a stabilit o noua data. Decizia este un regres pentru procurorul special Jack Smith și face ca un proces înainte de alegerile din noiembrie sa fie foarte puțin probabil.

Candidatul republican la președinție este în prezent judecat la New York într-un alt dosar, cel referitor la plăți suspecte înainte de alegerile prezidențiale din 2016. În dosarul din Florida, Donald Trump este urmărit penal împreună cu doi dintre asistenții săi personali pentru gestionarea documentelor secrete la reședința sa privată în Mar-a-Lago, situată în acest stat de sud-est, după plecarea sa de la Casa Albă în ianuarie 2021. El este acuzat că ar fi compromis securitatea națională păstrând acolo aceste documente, inclusiv planuri militare sau informații privind armele nucleare, în schimb de a le preda Arhivelor Naţionale conform legii. El este, de asemenea, acuzat că a încercat să distrugă probe din dosar. Cele mai grele acuzații sunt pedepsite cu până la 10 ani de închisoare.

Avocații săi și-au mărit apelurile pentru a amâna desfășurarea unui proces în acest caz. Vizat de patru proceduri penale separate, inclusiv cel pentru care se prezintă din 15 aprilie la New York, Donald Trump denunță în mod repetat o „vânătoare de vrăjitoare” pusă la cale de administrația democrată pentru a-l elimina din cursa prezidențială. Dacă ar fi fost ales din nou, ar putea, odată inaugurat în ianuarie 2025, să dispună abandonarea celor două proceduri federale împotriva sa: acest caz investigat în Florida, precum și cel desfășurat în capitala Washington pentru acuzații de tentative ilegale de a inversa rezultatele alegerilor prezidențiale câștigate de Joe Biden în 2020.

sursă: Le Figaro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background