Contractele secretizate de Nicușor și de Guvernul României

Postat de pe 8 mai 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat detalii despre contractele ținute secrete de către Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, și de guvernul României.

Achiziția de pulberi pentru muniție din Serbia este, se pare, un secret de stat. Ministrul Oprea refuză să dea publicității detaliile contractului. România importă pulberi pentru muniție din Serbia iar cantitatea, prețul și detaliile contractuale sunt secrete de stat, deși achizițiile se fac din bani publici. Jurnalista Iosefina Pascal suspectează că nu este nicidecum vorba despre o problemă ce ține de siguranța națională, ci mai degrabă de o afacere murdară a statului, ce se dorește a fi mușamalizată.

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, susține că informațiile legate de cantitatea de pulbere necesară pentru a acoperi nevoile de producție ale muniției au caracter clasificat. El a răspuns unei interpelări parlamentare a deputatului Dumitru-Viorel Focșa ce a avut ca obiect ”Are industria de apărare românească suficientă pulbere pentru a acoperi necesarul de producție al muniției?”. „Ca urmare a analizei desfășurate la nivelul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, din informațiile care privesc activitățile Direcției Industria Națională de Apărare (DINA), potrivit responsabilităților și competențelor sale, vă aducem la cunoștiință că datele cu privire la cantitatea de pulbere necesară pentru a acoperi nevoile de producție ale muniției au caracter clasificat și se supun legislației în vigoare”, se spune în răspunsul ministrului Oprea.

În PS News a apărut un articol care amintește de trecutul încă nedeslușit al lui Nicușor Dan și de posibilele sale legături cu interlopii. Nicușor Dan l-a acuzat pe Cristian Popescu Piedone că ar fi interlop. Primarul capitalei uită că în 2020 apăra restaurantul construit ilegal de Mihai Mitrache, zis „Câine”, în Parcul Orășelul Copiilor, din Sectorul 4. Mihai Mitrache este un afacerist controversat, apropiat de Clanul Sportivilor, unul dintre cele mai influente clanuri interlope din România. Timp de mai mulți ani, Câine a plătit regulat șpăgi către oamenii din primăria condusă de Popescu Piedone. După 2016, când primăria a fost preluată de Daniel Băluță, rețeaua de șpăgi a fost distrusă, iar Câine a fost nevoit să dea explicații pentru restaurantul său.

În 2020, primăria Sector 4 a decis demolarea restaurantului, deoarece construcția nu avea autorizațiile necesare. În acel moment, a intervenit Nicușor Dan, care candida la Primăria București, pentru a salva acea clădire ilegală. Acel scandal din 2020 s-a transformat în principala temă de campanie pentru Gabriela Firea la momentul respectiv. Pare, însă, că bucureștenii nu sunt foarte interesați de distrugerea unor parcuri pentru a se face loc unor afaceri ilegale, păstorite și protejate de edili.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care candidează pentru un nou mandat, își face publicitate stradală în București pe panourile unei companii controlate de un afacerist pro-rus, Matei Păun, iar valoarea contractului ar fi cu mult mai mare față de ceea ce declară public primarul, potrivit Newsweek. Sursa citată menționează că USR, partid care îl susține pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei, ține contractul secret. Situația s-ar lămuri rapid dacă ar fi făcute publice aceste contracte de sponsorizare și dacă ar apărea lista de donații și sumele încasate.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background