Povestea unui muzeu bavarez reconstruit, cu Botticelli, Rembrandt, Jan Brueghel
Postat de Gold FM Radio pe 16 iunie 2024
Alte Pinakothek este una dintre cele mai importante galerii de artă din Europa. Prezintă lucrări remarcabile ale uneia dintre cele mai mari colecții de pictură europeană din lume din secolele XIV-XVIII. Printre cele peste 700 de tablouri expuse se numără numeroase lucrări majore de Dürer și Rubens, precum și lucrări cheie proeminente de Rogier van der Weyden și Memling, Raffael și Titian, Altdorfer și Cranach, Jan Brueghel cel Bătrân și van Dyck, Rembrandt și Frans Hals, Poussin și Murillo.
Alte Pinakothek este situată în centrul așa-numitului district artistic din München și face parte din Colecțiile de pictură ale statului bavarez.
Bogăția și numeroasele atracții ale galeriei, deschisă în 1836, se datorează colecțiilor de artă ale prinților Casei Wittelsbach.
Tezaurul de tablouri ale ducilor și alegătorilor bavarezi a fost fondat în secolul al XVI-lea și a fost extins semnificativ în secolele următoare. După ce diferite ramuri ale familiei Wittelsbach s-au stins, colecțiile galeriei din reședințele din Düsseldorf, Mannheim și Zweibrücken au ajuns la München în jurul anului 1800. Astfel a rezultat o colecție cuprinzătoare care a crescut din nou în mărime și importanță la începutul secolului al XIX-lea, ca urmare a secularizării și a achizițiilor importante ale lui Ludovic I al Bavariei.
Arhitectura
„Pinakothek” (astăzi Alte Pinakothek), construită la ordinul regelui Ludovic I, a fost inaugurată în 1836.
Arhitectul Leo von Klenze a creat o clădire revoluționară, care, cu sălile mari luminate de luminatoare și cu dulapurile aferente din partea de nord, a devenit, de asemenea, un model pentru alte clădiri de muzeu. Alte Pinakothek a fost grav avariată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a fost reconstruită până în 1957, conform proiectelor arhitectului Hans Döllgast. Acesta nu a dispus reconstruirea părților lipsă ale fațadei, ci le-a înlocuit cu zidărie de cărămidă nearsă, astfel încât să rămână recognoscibile. Acest lucru a creat un exemplu impresionant de arhitectură de reconstrucție.
După cel de-al Doilea Război Mondial, aripa de vest a Haus der Kunst a servit ca spațiu de expunere temporară pentru lucrări importante din toate muzeele. După ce vechii maeștri s-au mutat la restaurata Alte Pinakothek (1957), iar operele din secolul al XIX-lea la nou construita Neue Pinakothek (1981), acest spațiu temporar a devenit Galeria de Stat de Artă Modernă pentru arta secolului al XX-lea. În 2002, aceasta și-a găsit un sediu permanent drept Colecție de artă modernă în noua Pinakothek der Moderne, deschisă recent în districtul artistic din München, în imediata vecinătate a Alte și Neue Pinakothek.
În 2009, Muzeul Brandhorst a fost deschis cu colecția lui Udo și Anette Brandhorst, iar în același an, colecția Schack, care s-a mutat în clădirea galeriei de pe Prinzregentenstrasse în 1909 și care face parte din colecțiile de pictură ale statului bavarez din 1939, și-a sărbătorit 100 de ani.
Colecțiile de pictură ale statului bavarez
Colecțiile de pictură ale statului bavarez sunt autoritatea succesoare a „Central Gemäldegaleriedirektion”, înființată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, după ce colecția de pictură din Wittelsbach a crescut foarte mult ca urmare a transferului prin moștenire a galeriilor din Mannheim și Zweibrücken.
Puțin mai târziu, la începutul secolului al XIX-lea, s-a adăugat o nouă creștere datorată secularizării și preluării galeriei din Düsseldorf. Pe măsură ce inventarul s-a schimbat, s-au schimbat și clădirile. Găzduită inițial în Noul Palat Schleissheim, între 1777 și 1782 a fost construită o nouă galerie pentru picturi în grădina curții reședinței. Pinakothek (Vechea) a fost construită între 1826 și 1836, iar în 1853 a fost construită „Noua” Pinakothek pentru arta „contemporană” a acelui secol (distrusă în 1944/45). Din 1919, lucrările mai moderne din a doua jumătate a secolului al XIX-lea au fost expuse în clădirea pentru expoziții de artă din Königsplatz, care de atunci s-a numit Noua Galerie de Stat.
Profilul Colecțiilor de pictură ale landului Bavaria s-a schimbat de-a lungul timpului, astfel încât denumirea de „colecții de pictură” are o valabilitate limitată: În timp ce colecțiile de până în secolul al XVIII-lea includ de fapt doar picturi, Neue Pinakothek conține și lucrări de sculptură; în colecțiile din secolele XX și XXI, denumirile clasice de genuri au o importanță secundară, în conformitate cu un concept schimbat al artei: Pe lângă picturi, colecția de artă modernă conține și fotografii, sculpturi, instalații video și spațiale.
Galeriile filiale ale Colecțiilor de pictură ale statului bavarez se găsesc în toată Bavaria. Unele dintre ele datează de la începutul secolului al XIX-lea, când, după secularizare, s-a căutat o cazare alternativă pentru marile colecții de artă ale statului din întregul regat. Unele dintre aceste galerii (de exemplu, Bamberg, Augsburg) sunt chiar mai vechi decât Alte Pinakothek. După restructurarea din anii 1960 și 1970, acestea prezintă o colecție de pictură de înaltă calitate, fiecare fiind adaptată regiunii și locației.
Mari nume
Cele mai mari nume ale artei se regăsesc în colecțiile de la Munchen. Lucrări de Botticelli, Raffael, Tintoretto, Rubens, Rembrandt, Van Dyck, Durer, Poussin, Da Vinci, Bruegel.
De altfel, una dintre expozițiile actuale, „De la Goya la Manet” reunește capodopere de la Neue Pinakothek ce pot fi văzute până la 31 decembrie 2024 la Alte Pinakothek.
Aproximativ 90 de picturi și sculpturi ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până la începutul secolului al XX-lea sunt expuse sub titlul „From Goya to Manet”.
sursă: curatorial.ro