Popa: China se află într-o ofensivă geopolitică ce va genera mari schimbări în lume

Postat de pe 11 aprilie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Aurelian Popa a analizat șirul de evenimente geopolitice prin care China pare că a preluat inițiativa în diplomația internațională, arătând cum va acționa în interiorul UE, dar și care sunt previziunile despre conflictul China-SUA referitor la Taiwan.

A început un real pelerinaj chinez, Xi Jinping fiind înconjurat de fel de fel de președinți de stat, oameni politici, oameni de afaceri importanți și alte personalități de vază din mai multe țări ale lumii, scopul lor final fiind consolidarea relațiilor cu chinezii și stabilirea unor noi direcții de conexiune. Aceste evenimente au loc după înțelegerea Putin-Xi, moment ce marchează finalul „Pax Americana”, după cum au consemnat membrii Clubului de Gândire GOLD.

Cea mai recentă astfel de întâlnire a fost cea dintre Emmanuel Macron, președintele francez, și Xi Jinping, liderul Chinei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reprezentând mai mult o cantitate neglijabilă în această ecuație. Chinezii văd Franța ca un mare centru de investiții imobiliare. După ce Macron nu a ratat ocazia să fie primul lider de stat care se întâlnește cu Xi Jinping după ce acesta a avut celebra întâlnire cu Putin, este clar că principala capitală pe care o are în vedere China pentru a dezvolta relații cu statele europene este Parisul. Germania, în schimb, are de pierdut din două privințe: o dată pentru că și-a pierdut accesul la resursele de la ruși, și o dată pentru că și-a pierdut colaborările cu China. Totodată, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și Ursula von der Leyen ilustrează un pro-americanism pe care chinezii nu îl mai suportă, ceea ce duce la faptul că atât Germania, cât și UE, luată ca întreg, pierd din nou teren.

„Această geopolitică ofensivă a Chinei înseamnă și controlul acestor vizite din punctul de vedere al consecutivității”, a sintetizat Cozmin Gușă, arătând astfel că cine impune calendarul acestor întâlniri diplomatice se află într-o poziție de putere; în cazul de față, China devine cel mai important vector din geopolitica mondială prin jocurile diplomatice pe care le face.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background