Pacea Franceză – Macron și Sarkozy în contextul răzbelului

Postat de pe 27 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal la Radio Gold FM, jurnalista comentează pozițiile adoptate de doi președinți francezi față de războiul din Ucraina.

„Doi președinți francezi care pare că sunt plătiți de Putin!?”

În actuala situație mondială dominată de crize diverse, dar mai ales de prelungirea războiului din Ucraina, e foarte dificil să identifici care ar trebui să fie discursul corect și care să arate în mod obiectiv realitatea; există idei și narative pro și contra folosite în egală măsură de ambele tabere, însă liderii din UE sunt categoric, campionii haosului declarativ.

Iosefina Pascal menționează un interviu acordat de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy pe data de 22 octombrie publicației JDD (Le Journal du Dimanche) în care spune în legătură cu războiul din Ucraina că ”UE dansează pe marginea unui vulcan, că e timpul să vorbim despre viitor și pace, că mai multe arme înseamnă mai multă moarte, iar politica UE în problema războiului din Ucraina a fost condusă de o judecată greșită, de entuziasm, furie și reacții superficiale”, citează jurnalista din interviul lui Sarkozy.

Discursul lui Sarkozy denotă o orientare progresistă, deoarece clamarea păcii, protejarea mediului împotriva poluării, discursul anti-război și blamarea capitalismului excesiv cheltuitor sunt apanajul socialiștilor progresiști, în antiteză cu conservatorismul de dreapta. În același sens, și actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, a făcut declarații în care a  cerut negocieri pentru pace și a ținut legătura cu Putin, fapt chiar lăudat de Comisia Europeană.

În prezent, afirmarea acestor idei echivalează cu a fi aliatul lui Putin și atrage automat blamarea și critica celor ce se înscriu și aplică politica oficială dictată de UE. În realitate, indiferent de haosul existent la nivel declarativ, bunul simț ne face să știm clar și să discernem între rău și bine. Este absolut clar că războiul nu poate fi ceva bun decât, poate, pentru acele regimuri care urmăresc cinic doar profitul, cu orice preț.

„Vom fi solidari cu Ucraina și vom muri odată cu ei”, spune Iosefina, adăugând că dacă nu te mai poți exprima pe acest subiect atât de important, care ne afectează viețile, înseamnă că nu mai există democrație.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background