Nemții vor o felie mai mare din comerțul mondial cu armament!

Postat de pe 27 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Mihai Rusu, jurnalist corespondent din Germania, Munchen, a analizat marile mișcări civice de protest din Germania din ultimele săptămâni, dacă e previzibil ca acestea să influențeze politica germană referitoare la războiul din Ucraina, respectiv atmosfera de protest din interiorul UE.

Dezbaterea a debutat cu o idee despre care s-a discutat în urmă cu o săptămână la Gold FM, și anume modul în care germanii au primit mesajul celui mai mare gânditor al lor, Jurgen Habermas, făcându-se abstracție de categoria de oameni care l-au numit putinist din pură neștiință. Acesta a publicat un text în care promova pacea.

Se pare că lumea din Germania nu numai că s-a săturat de război, dar a și atins o etapă în care se teme pur și simplu de izbucnirea unui conflict în care ar putea fi implicată țara. Temerile sunt justificate, întrucât Jake Sullivan, consilierul pe securitate al lui Joe Biden, a declarat că Washington-ul este de acord să ofere tancuri Ucrainei, sub presiunea cancelarului Olaf Scholz.

Scholz vine cu declarații de susținere a Ucrainei după două zile și jumătate de la negocierile din India, unde e posibil să fi reușit să convingă India să renunțe la armamentul rusesc și să cumpere armament din Germania. În felul acesta, India este scoasă de sub scutul lui Putin. Germania, fiind o superputere militară, dorește să facă afaceri cu Ucraina, pentru a obține profituri din vânzarea de armament.

Au fost manifestații de zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni în diverse orașe din Germania, întreaga masă de oameni strânsă în stradă militând pentru pace. Deși toți își doresc pacea, exisă două mari tabere: o parte vrea pacea necondiționat, în timp ce o altă parte acceptă pacea doar dacă Putin se retrage din Ucraina, returnându-i acesteia teritoriile ocupate. Mihai Rusu este de părere că mișcările din stradă nu vor avea suficientă putere să influențeze politica din Germania cu privire la războiul din Ucraina.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background