Mihai Rusu: Ucraina de Est nu este pro-rusă, este rusă!

Postat de pe 25 august 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Mihai Rusu, fost analist al Europei Libere, a pus sub lupă cele mai recente și mai importante evenimente din geopolitică, cu accent pe accidentul aerian din Rusia și pe războiul în desfășurare din Ucraina.

Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion în urmă cu 2 zile, stârnind un val de controverse în presă. BBC consemnează că FSB-ul ar fi orchestrat doborârea avionului aflat într-un zbor de la Moscova spre Saint Petersburg. Pe lista pasagerilor se afla Evgheni Prigojin, Dmtri Utkin și alți câțiva ofițeri Wagner importanți. Accidentul s-a petrecut chiar în ziua care marca 8 săptămâni de la marșul spre Moscova, în regiunea de la mijlocul distanței dintre Moscova și Saint Petersburg. Mihai Rusu consideră că este vorba despre vendetta lui Putin, care își pierduse din autoritate și prin acest gest, specific dictatorilor ruși, a demonstrat că a redobândit cel puțin o parte din control. Rüdiger von Fritsch, fost ambasador al Germaniei la Moscova, descifrează în gestul lui Putin intenția liderului rus de a rămâne la putere pe viață, eliminând pe oricine îi stă în cale.

Olanda și Danemarca au promis trimiterea a 80 de aeronave F-16 de mâna a doua către Ucraina. România este considerată potențială bază de antrenament pentru trupele ucrainene, în contextul în care rușii atacă zone din ce în ce mai apropiate de România; doar în urmă cu câteva zile au fost trase focuri de armă în Portul Ismail, situat la 80 km de vărsarea brațului Chilia al Dunării în Marea Neagră. În urma întâlnirii dintre premierul Marcel Ciolacu și omologul său german s-a stabilit construirea la Satu Mare, de către concernele germane producătoare de armament, un centru de întreținere și reparații pentru tancuri, blindate și avioane F-16. Astfel, România și Germania se implică indirect în războiul din Ucraina. Strategia NATO de pe flancul de est include construirea unor asemenea centre de întreținere pentru armamentul ce urmează a fi trimis în Ucraina și în Polonia, și în Slovacia, și în Lituania și România.

Instructajul piloților ucraineni pe astfel de aeronave durează cel puțin 5 luni, asta pe lângă toată logistica ce ține de instalarea unor centre de întreținere a aeronavelor, de transport și de aducerea unor specialiști din SUA și care va dura foarte mult la rândul său. Zelenski s-a angajat să nu folosească aceste avioane în afara granițelor Ucrainei, iar ele pot fi date în folosință abia în ianuarie 2024. Așadar, și marea contraofensivă ucraineană se amână până când vor putea fi folosite aeronavele donate de statele europene. Războiul va mai dura cel puțin încă un an, conform prognozei date de Mihai Rusu.

Mai există, în schimb, varianta în care Ucraina să fie împărțită în Ucraina de Est și Ucraina de Vest, cea din urmă intrând în NATO, pe modelul Germaniei din a doua jumătate a secolului trecut. Zelenski, însă, nu este dispus să cedeze niciun milimetru de teritoriu ucrainean.

„Ucraina de Est este mai mult pro-rusă, dar nu e pro-rusă pentru că cetățenii de acolo sunt pro-ruși, ci pentru că toată partea ucraineană de est cu Donbasul au luat populație rusească și au mutat-o aici. Din cauza aceasta, aici există o populație majoritar rusească, în timp ce în Ucraina de Vest este o populație occidentală, o mare majoritate catolică, cu un alt nivel intelectual, un alt nivel de civilizație și care este orientată mai mult către vest. Conflictul mare în Ucraina este chiar intern, între cetățenii de etnie rusă și cei ucraineni”, a explicat Mihai Rusu.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background