Kosovo, butoiul cu pulbere al Europei! Serbia greșește insistând cu aderarea la UE

Postat de pe 6 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Petru Romoșan a analizat situația explozivă din Serbia generată de presiunile Occidentului pentru recunoașterea Kosovo, președintele fiind huiduit în Parlament, totul degenerând într-o bătaie fizică între parlamentari, explicând dacă este iminentă o situație explozivă ce poate degenera într-un nou conflict militar.

În Parlamentul sârb, președintele Aleksandar Vucic a ținut o cuvântare despre nevoia de a continua negocierile cu UE care le cere să mențină relațiile diplomatice cu Kosovo, pentru că altminteri nu le mai vin investiții. Președintele sârb a realizat că țara sa ar putea deveni un stat-paria în Europa, fiind izolată complet de restul continentului și fiindu-i blocat accesul la fondurile europene dacă va respinge planul occidental de normalizare a relațiilor cu Kosovo. În urma discursului său, președintele a fost huiduit de opoziția de dreapta și de extremă dreapta.

Petru Romoșan l-a criticat pe Aleksandar Vucic pentru că vrea să joace la două capete, și cu Rusia, și cu UE, fără să-și dea seama ce înseamnă cu adevărat UE. Occidentul, SUA, NATO, toate aceste formațiuni sunt profund deranjate de colaborarea economică strânsă dintre Serbia și Rusia. Problema controversată a Kosovo-ului nu face decât să ațâțe și mai mult focul discordiei. „Kosovo la ora această este o țară-garnizoană. Este cel mai mare depozit de arme al NATO din Europa. Țara aceasta a fost fabricată ca o cazarmă și acolo se întâlnesc cele două mari puteri rivale, SUA și Rusia. Lucrurile pot deraia foarte urât acolo, în defavoarea sârbilor”, a explicat Petru Romoșan.

România este prinsă la mijloc în acest clește al războiului, fiind înconjurată de-o parte și de cealaltă de armata rusească și cea americană, de armamentul NATO și cel al lui Putin, la granițele sale purtându-se un război nimicitor în est, în timp ce altul stă să înceapă la vest. Mai mult decât atât, Europa este aproape complet demilitarizată, ceea ce înseamnă că Occidentul este extrem de nepregătit și nu ar putea face față la momentul actual unui nou focar de război aproape de inima Europei. Analistul Petru Romoșan este de părere că se încearcă crearea unei noi piedici pentru Rusia prin amorsarea acestui conflict în Serbia.  

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background