Ion Spânu supărat foc pe Patriarhul Daniel pentru neimplicarea în criza din Ucraina!

Postat de pe 26 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu și-a expus propria viziune asupra scandalului momentului: prigoana împotriva ortodocșilor și românilor din Ucraina. Ce implicații va avea acest gest deosebit de grav și care ar putea fi soluțiile? Aceste aspecte au fost clarificate de Ion Spânu în cadrul emisiunii.

Solidaritatea de tip ortodox este foarte puternică, românii simțindu-se profund revoltați de cele petrecute în Ucraina și dorind să sară în apărarea fraților ortodocși. Se pare însă că exprimarea pe această temă este profund contestată, un exemplu clar fiind scriitorul Mircea Dinescu care a îndrăznit să îl critice pe Zelenski pentru legea minorităților; la scurt timp după ce și-a publicat opiniile pe site-urile de socializare, i-a fost închis contul și i-a fost șters mesajul.

În contrast cu românii care și-au exprimat cu vervă nemulțumirea și au făcut presiuni asupra bisericii să facă ceva să-i ajute pe ortodocșii din Ucraina, în rândul politicienilor se observă o muțenie totală. Dar și declarațiile lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, au stârnit un val de agitație în rândul creștinilor, mulți considerând că astfel de afirmații reprezintă un real păcat în fața lui Dumnezeu. Redăm în continuare cea mai controversată parte din comunicatul emis de Vasile Bănescu: „Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / Biserica Ortodoxă Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”.

Jurnalistul Ion Spânu a adus în prim plan lipsa de răspundere a instituțiilor statului și a reprezentanților de vază ai țării. El a precizat că ar fi trebuit obligatoriu să intervină președintele României (dar nu a scos niciun cuvânt; de altfel, tipic lui), Biserica Ortodoxă Română (de unde trebuia să intervină Preafericitul Daniel, dar nu a făcut-o nici el), Academia Română (prin persoana lui Ioan Aurel Pop) și Ministerul de Externe (în frunte cu Bogdan Aurescu).

„Suntem într-o țară aflată în marginea unui conflict! Suntem atât de solidari să trimitem bani, arme, generatoare Ucrainei. Dar în momentul în care ai tăi sunt în suferință gravă chiar în țara în care e război și cu care ești mare solidar, să nu ai o reacție, să nu fii alături de ei este inadmisibil”, a declarat jurnalistul Ion Spânu revoltat. „Tu, Daniel Preafericitule, să nu te gândești la nefericirea românilor din Ucraina sau să te uiți cu seninătate la o biserică în flăcări?! Nu se poate așa ceva!”, a adăugat jurnalistul, profund dezamăgit de lipsa de reacție a capilor din fruntea bisericii.

Iată pe cine suntem pe cale să primim în Uniunea Europeană: o țară cu un lider care discriminează cetățenii pe baza orientării lor religioase, încălcând astfel principiile alianței europene și drepturile omului. Concluzia este că Biserica Ortodoxă Română pare mai mult pasivă la marile nedreptăți și asta îi mâhnește și îi supără teribil pe credincioși. BOR se auto-decredibilizează în fața propriilor enoriași, ceea ce este un lucru extrem de grav într-o societate și-așa măcinată de frământări politice și alte asemenea crize.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background